Mammoetfusie Canadese banken

TORONTO, 24 JAN. Twee van de grootste commerciële banken in Canada hebben gisteren aangekondigd te willen fuseren. De Royal Bank van Canada en de Bank van Montréal zullen samen de op negen na grootste bank vormen in Noord-Amerika, en wereldwijd deel uitmaken van de top 25. De samenvoeging moet binnen een jaar rond zijn.

De twee banken, in omvang nummer een en drie in Canada, zullen samen de grootste onderneming vormen in de Canadese geschiedenis. Bij elkaar hebben ze een vermogen van ruim 38 miljard Canadese dollar (ongeveer 53 miljard gulden) en bieden ze werk aan meer dan 85.000 mensen.

De voorgenomen fusie is uitdrukkelijk bedoeld om terrein te herwinnen op de internationale financiële markt. “We moeten simpelweg het tempo bijhouden van de snelle, wereldwijde trend tot consolidering in de financiële branche,” verklaarde John Cleghorn, president-directeur van de Royal Bank, het fusieplan gisteren op een persconferentie in Toronto.

De Royal Bank, die in de jaren zeventig behoorde tot twintig grootste banken ter wereld, is nu nummer vijftig op de ranglijst. De Bank van Montréal staat internationaal op een 65e plaats. Net als de andere van de 'Grote Vijf' Canadese banken, zakken ze steeds verder af als gevolg van de vorming van reusachtige financiële organisaties in Europa, de Verenigde Staten en Japan.

Versterking van de Canadese banken is nodig om het hoofd te kunnen bieden aan groeiende concurrentie van die buitenlandse monsterorganisaties, verklaarde Matthew Barrett, president-directeur van de Bank van Montréal gisteren. “We gaan een Canadese bank vormen die de concurrentie aankan,” zei hij. Hij noemde met name Amerikaanse financiële dienstverleners als Fidelity Investments en General Electronics, en de Nederlandse ING Groep als bedreigingen. ING opende vorig jaar een 'virtuele bank' in Canada, een telebank zonder filialen die voordelige spaarrekeningen biedt. De fusie zal volgens Barrett een “Canadees alternatief van wereldklasse” scheppen.

De samenvoeging vereist de goedkeuring van de regering in Ottawa, die traditioneel skeptisch is over consolidering van financiële instellingen. Bankfusies zijn altijd ontmoedigd in Canada wegens een algemene aversie tegen de omvang en de rijkdom van de banken in een Canadees verband.

    • Frank Kuin