Korteweg: Komst euro vraagt om nieuw pensioen

“De komst van de euro maakt een nieuw Europensioen nodig. Dit pensioen moet aanvullende individuele pensioenen regelen, die men overal in Europa kan meenemen.

Zo'n Europensioen is onmisbaar voor een flexibele werking van de Europese arbeidsmarkt'', aldus dr. P. Korteweg, voorzitter van het Beleidscomité van de Robecogroep, deze week in België tijdens een prijsuitreiking voor de best renderende beleggingsfondsen.

De Robecotopman meent dat er uitstekende kansen zijn om tot een gezamenlijke Europensioenregeling te komen, ook omdat de collectieve regelingen onbetaalbaar dreigen te worden en individuele pensioenen steeds belangrijker worden.

Korteweg noemt drie voorwaarden voor een Europensioenregeling. Allereerst moet de regeling niet gedetailleerd zijn (“die verouderen snel, waardoor landen weer met eigen regelgeving komen”). Daarnaast mogen de fiscale regels geen beperkingen opleveren (“Als een werknemer eerst bij de grens zijn pensioenrechten moet afrekenen gaat hij niet”). Tenslotte moeten er gelijke kansen zijn voor verzekeringsproducten, aandelen, obligaties en beleggingsfondsen bij het opbouwen van een pensioen.