KERRIEMAALTIJD VOOR VIER

Singhalese kipkerrie

1 grote braadkip van 1,5 tot 1,75 kilo

1 dessertlepel chilipoeder

2 theelepels kerriepoeder

1 theelepel zout

3 eetlepels plantaardige olie

2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt

1 theelepel fenegriekzaad

5 sjalotjes, gepeld en in plakjes

1 tot 2 duan pandan bladen, geknoopt

handvol gedroogd kerrieblad

1 kaneelpijpje van circa 5 centimeter

1 blik dikke kokosmelk (4 deciliter) het sap van 1 limoen

Snijd de kip in 10 stukken en leg die naast elkaar op een schaal of bakplaat. Doe het chilipoeder, kerriepoeder en zout in een kommetje en schep om. Wrijf de stukken kip rondom in met het kerriemengsel en zet weg.

Verhit de olie in een brede, ondiepe vuurvaste aardewerk schaal of een grote braadpan op een matig vuur. Doe er de knoflook in en roerbak een paar minuten. Voeg het fenegriekzaad toe en roerbak circa 1 minuut. Voeg dan de plakjes sjalot, de duan pandan bladen, het kaneelpijpje en kerrieblad toe en laat alles fruiten onder regelmatig omscheppen tot de sjalot goudgeel is. Leg de stukken gekruide kip naast elkaar in de schaal of braadpan en draai het vuur hoger. Bak de kip 8 tot 10 minuten, of tot de stukken goudbruin zijn. Giet er de kokosmelk over en breng aan de kook. Draai het vuur dan laag, leg het deksel op de pan en laat circa 40 minuten zachtjes sudderen, of tot de kip gaar is. Draai de stukken kip regelmatig om. Proef de saus en breng zo nodig verder op smaak met zout. Neem de schaal van het vuur en roer er het limoensap door. Dien op met pittige zoete aardappels uit de oven (recept hieronder) en gekookte rijst.

Pittige zoete aardappels 750 gram zoete aardappels (ongeschild), schoongeboend 3 eetlepels plantaardige olie 3 eetlepels vers sinaasappelsap 2 grote tenen knoflook, gepeld en fijngehakt 2 grote lenteuien, bijgesneden en grof gehakt 1 eetlepel fijngehakte verse gember 1 dessertlepel kerriepoeder 1 theelepel gemalen komijn snufje kaneelpoeder 1 theelepel fijngehakte, gedroogde rode chilipeper 1 theelepel zout gehakte verse koriander, ter garnering Verwarm de oven voor op 230lcius. Snijd de zoete aardappel in dikke plakken en leg ze naast elkaar in een licht met olie ingevette grote ovenschaal of zware bakplaat. Doe de rest van de ingrediënten behalve de verse koriander in een kom en meng goed. Besmeer de plakken aardappel aan beide kanten met de specerijpasta. Zet de schaal of bakplaat 15 minuten in de oven. Draai de plakken aardappel om en zet nog 15 minuten in de oven tot ze gaar en goudbruin zijn. Garneer met de verse koriander en dien op.