Groeiend geweld Duitse neonazi's

BONN, 24 JAN. De grootste Oost-Duitse deelstaat Brandenburg, die Berlijn omringt, stelt een speciale politiebrigade in om het toenemende geweld van extreem-rechts te bestrijden. De 'Rambo's tegen rechts' zullen overal in de deelstaat verrassingsacties uitvoeren om agressieve neonazistische jongeren op te pakken.

De sociaal-democratische regering in Brandenburg hoopt zo het sterk gegroeide geweld van uiterst rechtse groepen tegen buitenlanders en minderheden te verminderen. Gisteren maakte de Binnenlandse Veiligheidsdienst bekend dat het aantal geweldplegingen door extreem-rechts in heel Duitsland vorig jaar met tien procent is gestegen.

In het oosten van Duitsland is het geweld van rechts zelfs verdubbeld. Dagelijks worden 180 gewelddaden gepleegd, zei Peter Frisch van de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Brandenburg en Mecklenburg-Voorpommeren zijn koplopers op het gebied van extreem-rechts geweld.

De minister van Binnenlandse Zaken in Brandenburg, Alwin Ziel, noemde de situatie in zijn deelstaat, die bijna drie miljoen inwoners telt, 'alarmerend'. Volgens hem hebben 80 steden en dorpen in de hele deelstaat regelmatig te kampen met geweld van neonazi's en skinheads.

De speciale 'Rambo-eenheid' bestaat uit 35 agenten, die verdachten sneller moeten kunnen arresteren en bestraffen. Ze zullen bij stations en trefpunten van neonazistische organisaties 'offensief' opereren, zei Ziel.

Het afgelopen jaar werden alleen al in Brandenburg 376 delicten door extreem-rechts gepleegd, tegen 329 in 1996. Uit een onderzoek van het Regionale Bureau voor Buitenlanders en Jeugdwerk in Berlijn blijkt dat extreem-rechts in tal van dorpen en steden in het Oosten van Duitsland cafés en zelfs hele wijken en straten terroriseert. Als motieven voor de geweldstoename noemt de veiligheidsdienst onder meer de hoge werkloosheid van 20 tot 30 procent van de beroepsbevolking.