Column

Fax aan Monique van de Ven

Lieve Monique

Totaal verbijsterd graaide ik afgelopen dinsdag de Volkskrant van de mat. Het ochtendblad lag op zijn buik en jij lachte mij via de paginagrote advertentie achterop adembenemend mooi toe. Het bleek een goedmakertje van FBTO. Ze hadden je iets laten zeggen dat niet waar was en dat moest worden rechtgezet. Je verhuurt je al een aantal jaren aan deze Friese verzekeringsboeren en in een of ander televisieprogramma heb je verteld dat je het niet alleen voor het geld doet, maar dat je het ook nog meent. En dat laatste is natuurlijk oliebollendom. Want dan heb je altijd een slimme journalist die het een en ander even controleert. Eén blik in het kadaster was voldoende om erachter te komen dat jij helemaal geen hypotheek bij die Friezen hebt afgesloten, maar gewoon bij Aegon. Op zich is daar natuurlijk niks mis mee. Maar in een of ander foldertje vertelde je iets anders. Jokkebrokken dus. En na het jokkebrokken kwam het draaikonten en nu heeft het reclameburo een rechtzettekstje gecomponeerd om aan alle 'heibel' een einde te maken. Gelukt? Ik denk het wel.

Maar daar gaat het niet om. Het is veel erger dat jij je überhaupt moet verlagen tot dit soort praktijken. Daar ben jij toch veel en veel te goed voor. Heel Nederland kent je al 25 jaar. Elke dag wordt ergens op de wereld de film Turks Fruit op een obscure waxinezender vertoond. Iedereen, van Goirle tot Wladiwostock, kent jouw blote prachtbillen en daar heb je je toch goed voor laten betalen? Je gaat me toch niet vertellen dat al dat geld van die film al die jaren naar ene Rob Houwer gaat? Ook al had je een klein contract, dan heeft die man dat toch later uit fatsoensoverwegingen wel bijgesteld? Jij en Rutger zijn Turks Fruit. Na zo'n kassucces wordt het leven toch niets anders dan alleen nog maar één grote hobby? Of zit ik er nou naast?

Oké, ik ga ervan uit dat je voor Turks Fruit nooit meer dan een ordinair beginners-schijntje hebt ontvangen en dat je het reclamegeld nu echt nodig hebt. Maar dan heb je nu toch wel je slag geslagen? Al twee jaar lang zie ik de leukste vrouw van Nederland elke ochtend, middag en avond in een of ander Ster-blok mekkeren over die Friese verzekeringsmaatschappij. Minstens driehonderdzestig keer per jaar kom je mijn huis- of hotelkamer binnen. Verder staar je me de hele dag via kranten, weekbladen, billboards, magazines en foldertjes aan. Jij bent de FBTO. En weet je wat de FBTO is lieverd? Een maatschappij die heel veel winst wil maken en dat ook doet. Dus als jij daar zo intensief reclame voor maakt dan moet jij daar een bedrag voor krijgen dat bij het uitschrijven daarvan minimaal een patroon aan inkt van je vulpen kost. Dus in de advertentie van afgelopen dinsdag had moeten staan dat het van die hypotheek inderdaad een foutje is omdat mevrouw Van de Ven helemaal geen hypotheek meer nodig heeft. Wij van FBTO misbruiken haar namelijk zo schandelijk veel en vaak dat het voor haar heel moeilijk wordt om überhaupt haar gewone carrière als topactrice nog door te zetten en daarom betalen wij haar een bedrag van 40 miljoen per jaar. Vind je dat veel Monique? Dat is niet veel. Zeker niet voor FBTO. En helemaal niet voor jou.

Maar nu ik hoor dat jij een dusdanig luizig bedragje krijgt dat je je hypotheek moet aanhouden, wil ik je in elk geval aanraden om je agent eruit te lazeren en je zaken voortaan door mij te laten behartigen. Diegene die het nu doet snapt er niks van. En één ding weet ik helemaal zeker. Ik verzeker me nooit bij FBTO. Als ze jou al zo slecht uitkeren, wat doen ze dan met hun klanten? Wat een kruideniers!

Ik wens je sterkte, wijsheid en laat je in godsnaam nooit klonen. Ik kan één Monique al amper aan. Het ga je meer dan goed

YOUP VAN 'T HEK

* Deze fax wordt u aangeboden door Nationale Nederlanden.