De Maastrichtse Motorcross Club

Buiten gehoorafstand van de bewoonde wereld laten de coureurs van de Maastrichtse Motorcross Club fanatiek hun motoren ronken. Ver van de mensen die van stilte houden, kunnen ze op hun lawaai en uitlaatgassen voortbrengende racemachines hun gang gaan. Tegen betaling van een huursom mogen de dertig leden van de motorclub en hun genodigden zich van de gemeente Maastricht uitleven op een voormalige vuilnisbelt, een overbodig geworden stuk grond aan de rand van een industrieterrein.

De club bestaat al sinds 1947. Na een periode van rust en stilte kwam de club in 1980 pas echt tot leven. Vanaf het moment dat de motorfreaks bezit mochten nemen van de met een twee meter dikke laag aarde afgedekte vuilstortplaats kregen de motorcrossers er goed zin in. Ze zijn heel trots op hun circuit, dat over een veel hardere ondergrond beschikt dat de meeste andere Nederlandse circuits die te boek staan als zandbanen.

Op de voormalige vuilnisbelt liggen bovendien veel heuvels. Mede daarom neemt de piste een bijzondere plaats in de crosswereld in. Bijzonder is ook het clubhuis aan de rand van de baan. Het is een zogenoemde romney-loods, bekend uit de bouwwereld, een gebouwtje in de vorm van een halve cirkel. Het dient als opslagplaats voor een graafmachine en twee tractoren, werktuigen die regelmatig gebruikt moeten worden om de crossbaan te verbeteren. Voorts is plaats voor een bar en voor toiletten ingeruimd. Opmerkelijk aan het clubhuis is de bestuurskamer. Die bevindt zich in een houten hok van vijf bij zes meter en is boven de bar gebouwd. Daar kan het bestuur van de vijftig leden tellende motorcrossclub zich terugtrekken voor beraad. Meer dan drie leden telt het bestuur tot zijn spijt vooralsnog niet. In het verleden waren er nog zes. Om verschillende redenen haakte de een na de andere af. Afgelopen week kwam het bestuur weer bijeen. Dit keer werd de agenda besproken voor de komende jaarvergadering. De crossbestuurders willen voorstellen het circuit te verbeteren en een drietal grote wedstrijden te organiseren. Aan initiatieven ontbreekt het de club niet gauw. De Muur van Maastricht wordt het circuit met ontzag genoemd. Dat willen de crossers zo houden.