Clintons definitie van seks

WASHINGTON, 24 JAN. Het dagelijkse politieke programma van CNN had er een juridische specialist bijgehaald om de moeilijke vraag te beantwoorden die politiek Washington gisteren bezighield. Kan het zijn dat president Clinton, wanneer hij ontkent dat hij een seksuele relatie heeft gehad met een voormalige stagiaire, een andere definitie van seks hanteert dan de meeste mensen?

Bill Clinton is jurist. Hij is een man die zijn woorden met zorg kiest, zeker als hij in het nauw zit. Zes jaar geleden dreigde zijn verkiezingscampagne te stranden, toen een zekere Gennifer Flowers bekend maakte dat ze twaalf jaar lang een verhouding met Clinton had gehad. Clinton ontkende de aantijging met de woorden: “Ik heb dit al eens ontkend, en zij zelf overigens ook.” Dat was allebei waar. Maar ook was waar dat hij een verhouding met Flowers had, zoals hij vorige week tegenover de advocaten van Paula Jones toegaf, ook al duurde die relatie misschien geen twaalf jaar.

Zijn er juridische argumenten, zo bespraken ernstige politieke commentatoren gisteren, om orale seks niet op te vatten als seks?

Is het mogelijk, vroeg een presentator met excuus aan eventuele jonge kijkers, dat Clintons definitie van een “seksuele relatie” zich beperkt tot activiteiten waar penetratie aan te pas komt?

De geleerden zijn er nog niet uit.