België zet politie in bij geldtransport

BRUSSEL, 24 JAN. Tweehonderd agenten van de Belgische rijkswacht en gemeentepolitie hebben gisteren geldtransporten begeleid van een tachtigtal warenhuizen naar de Nationale Bank. De politie moest de warenhuizen verlossen van de grote hoeveelheden contant geld die zij de afgelopen twee weken verzamelden omdat de geldtransporteurs staakten.

Vorig weekeinde werd al extra gesurveilleerd in de buurt van warenhuizen in verband met het verhoogde risico op overvallen. De minister van Binnenlandse Zaken achtte nu het moment gekomen de rijkswacht in te zetten. De geldkoeriers zijn kwaad om de actie, die volgens hen de staking doorbreekt.

De staking van de geldkoeriers begon na een gewelddadige overval op een geldtransport in de buurt van Luik, waarbij twee bewakers om het leven kwamen. De geldlopers eisten daarop extra veiligheidsmaatregelen. Ondanks voortdurende onderhandelingen, slagen vakbonden en werkgevers van de geldtransporteurs er niet in tot een akkoord te komen. Gisteravond zijn de onderhandelingen weer afgesprongen, maandag wordt er weer gestaakt. Een van de knelpunten is de eis van de geldlopers dat er een derde bewaker blijft, ook na de invoering in 1998 van de plofkoffer die geld bij een overval onbruikbaar maakt.

De werkgevers hebben al toegezegd dat alle bewakers voortaan een kogelvrij vest krijgen, dat ze hun wapen kunnen behouden en dat er geen nachttransporten meer zullen zijn. De minister van

Binnenlandse Zaken heeft beloofd in de toekomst twee keer zo veel politie in te zetten voor de begeleiding van geldtransporten.

Hoewel de Belgische geldtransporteurs al bijna twee weken in staking zijn, staat slechts eenderde van de geldautomaten leeg. Banken voorzien hun automaten zelf van geld, dat ze via klanten binnen krijgen. Gewoonlijk maakt dat geld een omweg via de Nationale Bank, die zo controle kan houden op de kwaliteit. Vooral de geldautomaten in de banken worden nu rechtstreeks bijgevuld. Het wordt niet uitgesloten dat banken straks minder beroep zullen doen op geldtransporteurs, als de waardetransporten weer op gang komen.

Een andere reden dat er geen nijpend gebrek is aan contant geld, is dat warenhuizen hun klanten aan de kassa geld laten opnemen. Juist deze week werd een akkoord bereikt tussen banken en warenhuizen om de kosten voor het betalen met een bankpas per 1 februari te verlagen van 5 naar 1 franc per betaling, om zo het elektronisch betalingsverkeer te bevorderen.