Arafat: voorstel van Israel is 'waardeloos'

WASHINGTON, 24 JAN. De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft de voorstellen van de Israelische premier Benjamin Netanyahu gisteren na afloop van gesprekken in Washington “waardeloos” een “onacceptabel” genoemd. Netanyahu wil nog slechts in een klein deel van de Westelijke Jordaanoever aan de Palestijnen bestuursautonomie geven. Arafat beschuldigde Netanyahu van het breken van 34 specifieke beloften door de Israelische regering.

Arafat prees president Clinton, die donderdag nog eens herinnerde aan het land-voor-vrede principe, waardoor Israel in veiligheid kan leven “en de Palestijnen hun aspiraties om als een vrij volk te leven” kunnen waarmaken. Arafat sprak van “een belangrijke verklaring” en een reden om toch met enige hoop naar huis te gaan.

De gesprekken van de Amerikaanse president met Netanyahu en Arafat hebben weinig concreets opgeleverd. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright zou de president een strategie hebben ontwikkeld om Israel aan te zetten tot concrete terugtrekking van militairen uit de bezette gebieden, in combinatie met acties van de Palestijnse autoriteiten tegen terrorisme. Volgens Arafat waren er echter geen duidelijke voorstellen. “Tot nu toe heb ik geen enkel specifiek voorstel gehoord.” (AP, Reuters)