Werf De Schelde krijgt steun Rijk

ROTTERDAM, 23 JAN. De Koninklijke Schelde Groep in Vlissingen (scheepsbouw, industriële constructies en systemen) krijgt op korte termijn steun van de overheid. Om aan de solvabiliteitseis te kunnen voldoen is zeker 50 miljoen gulden nodig en eind deze maand is er een liquiditeitsprobleem van 25 miljoen. De staat is met 90 procent de belangrijkste aandeelhouder van De Schelde.

Dat blijkt uit een vertrouwelijk verslag van een bijeenkomst vorige week van directie en Raad van Commissarissen met minister Wijers (Economische Zaken), staatssecretaris Gmelich Meijling (Defensie) en vertegenwoordigers van het ministerie van Financiën. De partijen praten al maanden over een mogelijke toekomstige oplossing voor het in problemen verkerende bedrijf. Over het afgelopen jaar werd een verlies geleden van 'enkele tientallen miljoenen guldens', zo maakte bestuursvoorzitter mr. R.C. van den Heuvel eerder deze maand bekend. Hij noemde bij die gelegenheid de situatie rond het bedrijf 'zorgelijk'. Het voortbestaan van De Schelde was volgens hem toen nog niet in gevaar, maar dat zou veranderen als dit jaar opnieuw verliesgevend wordt.

Uit het verslag blijkt nu dat de uitgegaan wordt van een resultaat van 5 miljoen gulden, maar “in het allerslechtste geval” wordt een verlies geleden van 5 tot 10 miljoen gulden.

Dan gaat De Schelde er volgens Van den Heuvel onderdoor. Het bedrijf boekte in 1996 een verlies van 3,4 miljoen, een jaar eerder was het 6,8 miljoen. De werkgelegenheid liep terug van 3.200 begin 1995 naar 2.500 werknemers nu.

Uit het verslag blijkt dat er een duidelijk meningsverschil bestaat tussen minister Wijers en de top van de KSG. Deze ziet het meeste perspectief in de zogeheten 'Bain-optie', waarbij op termijn wordt gekozen voor samenwerking met andere werven en machinefabrieken en een combinatie met Holec. Daarvoor geldt echter een 'additionele vermogensbehoefte van 300 miljoen gulden'. Volgens Wijers zal dat bedrag door de bedrijven waarmee de samenwerking wordt aangegaan nooit kunnen worden opgebracht. Hij voelt op termijn meer voor samenwerking tussen de KSG en de Zuid-Hollandse werf Damen.