'VS willen topoverleg M-Oosten'

WASHINGTON, 23 JAN. De Verenigde Staten willen topoverleg met Israel en de Palestijnse bestuursautonomie om het vredesproces in het Midden-Oosten vlot te trekken, aldus bronnen bij de Amerikaanse regering.

“We moeten snel resultaten behalen”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, na een gesprek van president Clinton met de Palestijnse leider, Arafat. De topontmoeting tussen Arafat, Netanyahu en - van Amerikaanse zijde - Albright zou in februari moeten plaatshebben, misschien in Europa.

Arafat sprak gisteren twee keer met Clinton. Hij eiste, aldus bronnen bij de Palestijnse delegatie, dat Israel zestig procent van de Westelijke Jordaanoever overdraagt aan de bestuursautonomie. De Israelische premier Netanyahu, die eerder deze week ook twee keer met Clinton sprak, zou van een veel kleiner percentage over te dragen gebied zijn uitgegaan. Een woordvoerder van de Palestijnen ontkende dat Clinton met een nieuw vredesvoorstel gekomen is.

Arafat overhandigde gisteren een brief aan Clinton met daarin een aantal artikelen van het PLO-handvest die buiten werking zijn gesteld. Het is de eerste keer dat de opgeheven artikelen, die vooral betrekking hebben op de 'vernietiging van de staat Israel', worden genoemd. In april 1996 stemde de Palestijnse Nationale Raad over deze kwestie, maar dat ging met zoveel onduidelijkheden gepaard dat er in Israel een felle discussie losbarstte over de vraag of het handvest nu wezenlijk was veranderd of niet. Netanyahu heeft steeds geëist dat Arafat duidelijk maakt dat het handvest inderdaad is aangepast voordat er van nieuwe grote stappen in het vredesproces sprake kan zijn.

Albright verklaarde zich gisteren verheugd over de brief van Arafat maar voegde daaraan toe dat deze niet genoeg was. “Terroristen voeren een meedogenloze oorlog tegen de Israeliërs.” Volgens de woordvoerder van president Clinton ziet deze de strijd tegen het terrorisme nog steeds als een topprioriteit. Arafat sprak in zijn hotel een uur met CIA-directeur George Tenet om na te gaan hoe Israel en de bestuursautonomie beter kunnen samenwerken in de strijd tegen het terrorisme. (AP)