Unabomber bekent en krijgt levenslang

WASHINGTON, 23 JAN. De 55-jarige Theodore Kaczynski heeft gisteren bekend de Unabomber te zijn. Hij zal op basis van een schikking met de openbare aanklager worden veroordeeld tot levenslang zonder kans op vervroegde invrijheidsstelling.

Kaczynski, een wiskundige die als een kluizenaar in de bossen van de deelstaat Montana leefde, heeft tussen 1978 en 1995 tientallen bommen gelegd en verstuurd vanuit een anti-technologische ideologie. Daarbij vielen drie doden en 29 gewonden. Zijn vonnis wordt uitgesproken op 15 mei.

Gisteren bekende Kaczynski voor de rechtbank in Sacramento, Californië, dat hij in zijn dagboek had geschreven: “Ik zou het allemaal zo weer opnieuw doen.” Hij verklaarde zich schuldig aan de vijf bomaanslagen waarvoor hij was aangeklaagd. Ook nam hij de verantwoordelijkheid voor de aanslagen die in de dagvaarding niet vermeld waren.

Een schikking met het openbaar ministerie liep eerder op niets uit omdat Kaczynski voorwaarden stelde. Zo wilde hij niet in een gesticht worden opgesloten en wilde hij in hoger beroep gaan over de kwestie of de overheid bewijsmateriaal mocht gebruiken dat in zijn hut was aangetroffen. Die eisen liet hij gisteren vallen.

Waarschijnlijk heeft het feit dat hij zichzelf niet mocht verdedigen, daarbij de doorslag gegeven. Volgens een psychiatrisch rapport dat over Kaczynski is opgemaakt, was hij in staat terecht te staan, maar leed hij aan paranoïde schizofrenie. Kaczynski had eerder laten weten dat hij niet als “sickie” wenste te worden afgeschilderd. Zijn raadslieden wilde hem juist op die basis verdedigen.

De rechter stond Kaczynski niet toe een andere advocaat te nemen. Woensdag werden de aanklager en de raadslieden van Kaczynski het eens dat hij dan zichzelf maar moest verdedigen. Ook daarvan wilde de rechter niets weten. (AP, Reuters)