Ted Hughes

Ted Hughes, red.: By Heart. 101 Poems to Remember. Faber, 143 blz. ƒ 35,-

De Engelse literaire wereld stond het afgelopen weekend in rep en roer door Ted Hughes' aankondiging van een nieuwe bundel gedichten over zijn huwelijk met de dichteres Sylvia Plath. Nog afgezien van de kwaliteit van de gedichten is dit opzienbarend nieuws omdat 'Poet Laureate' Hughes zich na de zelfmoord van Plath in 1963 nooit over dit onderwerp heeft willen uitlaten, terwijl Plath door de feministische literatuurkritiek tot martelares werd verheven.

De sensatiewaarde van Hughes voorlaatste boek is beduidend minder, maar het werkje heeft andere charmes. In By Heart houdt Hughes een vurig pleidooi voor het van buiten kennen van poëzie. Hij heeft hiertoe 101 gedichten uitgekozen die niet alleen tot zijn persoonlijke favorieten behoren, maar volgens hem ook bij uitstek geschikt zijn om uit het hoofd geleerd te worden. Voor wie bekend is met de verzamelbundels die Hughes met Seamus Heaney samenstelde, The Rattle Bag en recentelijk The School Bag, zal zijn selectie niet als een verrassing komen. Naast veel Shakespeare en Wordsworth zijn vooral Emily Dickinson, William Blake, W.H. Auden, Gerard Manley Hopkins, W.B. Yeats, Robert Frost en T.S. Eliot goed vertegenwoordigd.

In zijn wat didactische inleiding, 'Memorising Poems,' zet Hughes zijn systeem uiteen voor het van buiten leren van gedichten. Dat doe je in de eerste plaats voor je eigen plezier, stampen is dus uit den boze. Hughes ziet meer heil in een combinatie van visualisering (de oudste mnemotechnische truc) en het onthouden van klankpatronen, en geeft voorbeelden van hoe je dit zou moeten aanpakken. Merkwaardig is wel dat deze inleiding in precies dezelfde vorm al verscheen als nawoord bij The School Bag. Dit lijkt sterk op een wat magere aanleiding om alwéér een anthologie aan op te hangen. Maar hoewel tweedehands, is deze inleiding beter op z'n plaats in dit speelse boekje dan in de lijvige Schoolbag, die door z'n volume alleen al het van buiten leren ontmoedigt.