Taxichauffeurs vervolgen staking

ROTTERDAM, 23 JAN. Opnieuw hebben enkele honderden taxichauffeurs gisteren en vandaag acties gevoerd tegen het voornemen van het kabinet de taxibranche te liberaliseren. Volgens de plannen worden de tarieven aan een maximum gebonden, wordt de verplichting om 24 uur lang bereikbaar te zijn afgeschaft en hoeven beginnende taxiondernemers geen ondernemingsplan meer voor te leggen om voor een vergunning in aanmerking te komen.

Vanmorgen ging een grote groep Rotterdamse chauffeurs in staking. Voor het Centraal Station stond vanmorgen geen enkele taxi. De acties begonnen gisteren in Rotterdam, waar om acht uur 's avonds het hele taxiverkeer plat ging. De locaties Rotterdam CS en Rotterdam Airport waren geblokkeerd. Chauffeurs beletten collega's passagiers op te pikken. Een grote groep chauffeurs reed vervolgens in een slakkengang via rijksweg 13 naar Den Haag. Omstreeks tien uur uur voegden de taxichauffeurs zich bij Haagse collega's voor het Centraal Station. Ook vanuit Amsterdam vertrokken tachtig taxichauffeurs richting Den Haag. De rijders kwamen uiteindelijk terecht op het Binnenhof, nadat ze eerst nog enkele “oncollegiale” Haagse taxicentrales hadden bezocht.

In Nederland rijden twintigduizend taxi's. De huidige chauffeurs zijn vooral bevreesd voor zognoemde 'cherry-pickers', free lance chauffeurs die op drukke tijden klanten wegkapen. De werkgeversorganisatie KNV Taxi wijst de acties af. “De acties schaden het imago van de branche”, adus een woordvoerder. De organisatie kreeg vanmorgen verscheidene klachten van passagiers die geen taxi konden krijgen.