'School is klant van museum'

AMSTERDAM, 23 JAN. Musea, monumentbeheerders en archieven moeten het over vier jaar volstrekt normaal vinden dat scholen tot hun klanten behoren. Ze moeten daar ook structureel mee samenwerken, vindt Claartje Bunnik, hoofd Erfgoed Actueel, het bureau voor cultureel erfgoed en educatie. Erfgoed Actueel is opgericht door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Erfgoed Actueel wil er de komende vier jaar voor zorgen dat cultureel erfgoed een plaats krijgt in het onderwijs. Dit is hard nodig. “De werelden van cultureel erfgoed en onderwijs liggen nog ver uit elkaar”, aldus Bunnik.

Kunst- en cultuurinstellingen houden wel rekening met jongeren. Er zijn veel kindertentoonstellingen en projecten in het onderwijs, maar die schieten hun doel vaak voorbij doordat cultuurinstellingen niet goed weten wat de behoeften van leerlingen en scholen zijn. “Dit blijkt ook uit het feit dat er veel educatief materiaal niet terechtkomt bij scholen waarvoor het bedoeld is”, zegt Bunnik.

Uit recent onderzoek blijkt dat de belangstelling van jongeren voor cultureel erfgoed daalt. Sinds 1979 gaat het om een daling van 10 procent, terwijl de bezoekcijfers in die periode in het algemeen stegen.