Rusland wil 'nucleaire dossier' van Irak sluiten

NEW YORK, 23 JAN. Rusland heeft gisteren opnieuw gepleit voor sluiting van het 'nucleaire dossier' van Irak. Volgens de plaatsvervangend Russisch ambassadeur bij de Verenigde Naties, Fedotov, heeft Bagdad alle vragen van het Internationale Atoom Energie Bureau (IAEA), dat de inspecties met betrekking tot het Iraakse nucleaire programma uitvoert, bevredigend beantwoord.

Een functionaris van de IAEA bracht gisteren rapport uit over de atoominspecties aan de Veiligheidsraad. Vorige week liet de organisatie al weten dat zij geen informatie heeft “die de bewering van Bagdad tegenspreekt dat Irak nooit verder is gegaan dan een paar ontwerpen die in een rapport uit juli 1990 staan beschreven”. Het agentschap voegde daaraan toe uit te gaan van de veronderstelling “dat Irak de technische mogelijkheid behoudt om elke belangrijke grondstof waar het toegang toe krijgt, te gebruiken voor de productie (van nucleaire wapens red.)”.

Fedotov kreeg gisteren steun van de Chinese vertegenwoordiger bij de volkerenorganisatie, Qin Huasun. Maar de Verenigde Staten verklaarden zich bij monde van VN-ambassadeur Richardson onmiddellijk tegen het voorstel. “Ik zie geen enkele reden om het nucleaire dossier te sluiten, omdat er nog steeds belangrijke lacunes in zitten die hier vandaag door de IAEA zijn beschreven.” Voor afronding van het dossier is unanimiteit in de Raad vereist. (AFP)