Regeling Microsoft

WASHINGTON, 23 JAN. De Amerikaanse justitie en softwarefabrikant Microsoft hebben onverwachts een overeenkomst gesloten, waarbij Microsoft voorlopig een eind maakt aan de koppelverkoop van zijn besturingssysteem Windows 95 en het internetzoekprogramma Explorer. De rechter had zo'n koppelverkoop eerder verboden.

De fabrikant willigde die eis in zoverre in dat het afnemers liet weten hoe ze Explorer konden loskoppelen van Windows 95. Maar tot ergernis van justitie waarschuwde Microsoft dat het besturingsprogramma dan niet meer goed werkt en bood het computerfabrikanten een verouderde Windows-versie aan. Een rechter legde daarop een dwangsom van een miljoen dollar per dag op. Microsoft ging in beroep, maar gehoorzaamt nu alsnog. Het onderzoek dat justitie in oktober startte naar de schending van anti-monopolieafspraken uit 1995 door Microsoft is daarmee niet van de baan. De fabrikant zou computerfabrikanten die Windows afnemen, dwingen ook andere Microsoft-software te kopen. (Reuters, KRF)