Ramsj

Jonathan Gathorne-Hardy: Gerald Brenan; the interior castle. Gebonden, Norton 1992, van ƒ 68,60 voor ƒ 15,90. Donner Rotterdam.

Veelgeprezen biografie van Gerald Brenan (1894-1987), de befaamde hispanoloog wiens lange leven een aaneenschakeling vormde van merkwaardige incidenten en gebeurtenissen (zo werd hij nog op 91-jarige leeftijd door twee Spanjaarden gekidnapt in Engeland, om teruggebracht te worden naar zijn geliefde huis bij Malaga). Goed geschreven, intiem portret.

Bij Scheltema Holkema Vermeulen ligt één van Brenans vele boeken over Spanje in de ramsj: The face of Spain, een verslag van het eerste bezoek dat Brenan bracht aan het Spanje van na de burgeroorlog, met onder meer een lange zoektocht naar het graf van García Lorca (van ƒ 43,65 voor ƒ 11,50).

    • Henk Lagerwaard