PROCES 4

Graaf Spencer, de broer van de onlangs overleden Engelse prinses Diana, en zijn ex-vrouw Victoria mogen Groot-Brittanië niet voor het Europese Gerechtshof dagen. De Europese mensenrechtencommissie verklaarde de zaak die graaf Spencer tegen zijn vaderland wilde aanspannen niet ontvankelijk.

Spencer vindt dat de Britse wet te weinig bescherming biedt tegen ongevraagde publicaties over zijn privé-leven en acht dit in strijd met de mensenrechten. Maar de Europese mensenrechtencommissie is van oordeel dat Spencer nog niet alle juridische mogelijkheden van de Britse wet heeft benut om zijn privé-leven te beschermen.

Een paar jaar geleden kwam het toen nog getrouwde echtpaar Spencer in het nieuws wegens de eetziekte van Victoria. Onlangs werd Spencer tijdens de rechtszaak over de echtscheiding van zijn vrouw het onderwerp van journalistieke spotlust, toen hij, de man die in zijn toespraak bij de begrafenis van zijn zus het Britse koningshuis de les las, zelf een maniakale echtbreker bleek te zijn, die zijn ex-vrouw wilde afschepen met een fooi.

    • Paul Steenhuis