Privatisering van Rosneft; Tegenslag voor Shell in Rusland

ROTTERDAM, 23 JAN. De Koninklijke/Shell Groep en haar Russische partners Gazprom en Lukoil kampen met een forse tegenslag omdat het Kremlin de voorwaarden voor privatisering van het oliebedrijf Rosneft heeft gewijzigd. Waarschijnlijk zal het bod van het consortium op Rosneft niet doorgaan.

Dat blijkt uit een persbericht dat Lukoil gisteren in Moskou namens de drie partners heeft uitgegeven. Aanvankelijk kondigde de Russische regering vorig jaar in haar eerste plannen voor de privatisering van Rosneft aan dat er 75 procent van de overheidsaandelen plus één aandeel in de verkoop zou komen. Een recent nieuw plan van het Kremlin gaat echter uit van 50 procent plus één aandeel. Het consortium is tot de conclusie gekomen dat dit nieuwe privatiseringsplan “een efficiënt management van de bedrijven die in Rosneft zijn geïncorporeerd niet mogelijk maakt”.

Het oorspronkelijke aanbod van de Russische regering was aanleiding voor Shell, Lukoil en Gazprom om een gezamenlijk bod op Rosneft, een groot Russisch staats-oliebedrijf, uit te brengen. Een gezamenlijk belang van 75 procent plus één aandeel maakte het volgens het consortium mogelijk om “voldoende invloed” en controle op het beleid van Rosneft te krijgen, “de nodige investeringen te doen, een herstructurering door te voeren en het bedrijf efficiënter te laten werken”.

Met een lichte slag om de arm maakten de drie geïnteresseerde partners gisteren bekend dat “de mogelijkheid niet wordt uitgesloten dat na gedetailleerde analyse van de nieuwe voorwaarden de beslissing wordt genomen om niet aan de bieding deel te nemen”. In een toelichting verklaarde Lukoil dat het nieuwe bod van de regering “te klein” is en dat de waarde van Rosneft er aanzienlijk door dreigt te worden verminderd omdat de risico's voor de biedende partijen er “aanzienlijk door toenemen”.

De Amerikaanse investeringsbank Salomon Brothers raamde de waarde van Rosneft eind vorig jaar op 1,4 miljard dollar (ruim 2,8 miljard gulden). Salomon Brothers baseerde zich daarbij vooral op de aangetoonde reserves aan olie en aardgas van het bedrijf.

Deze week maakte Rosneft nog een plan bekend voor een belangrijke investering. Het bedrijf wil een belang nemen in een van de consortia van Westerse oliemaatschappijen voor de winning van grote hoeveelheden aardgas bij het eiland Sachalin, voor de oostkust van Rusland.