Prins Charles te gast op verjaardag Beatrix

DEN HAAG, 23 JAN. De Britse kroonprins Charles zal volgende week aanwezig zijn bij het verjaardagsfeest van koningin Beatrix in Amsterdam. Hij vertegenwordigt zijn moeder, koningin Elisabeth, die bijna nooit verjaardagen van bevriende staatshoofden bezoekt. De prins van Wales maakte in 1980 ook de inhulding van Beatrix mee.

Ook het vorstenhuis van Jordanië vaardigt de kroonprins af, samen met zijn gade en prinses Badiya en prins Rashid, zo blijkt uit de gastenlijst die de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag heeft gepubliceerd. De Jordaanse koning Hussein, een goede vriend van koningin Beatrix, komt niet.

Was al bekend dat koning Albert van België, koningin Margrethe van Denemarken, Groothertog Jan van Luxemburg, koning Harald van Noorwegen, koning Juan Carlos van Spanje en zijn collega Carl Gustaf van Zweden op de uitnodiging ingaan, daar komen de vorsten Constantijn van Griekenland en Simeon van Bulgarije nog eens bij. Koning Hans Adam II van Liechtenstein heeft afgezegd. De vorsten die wel komen nemen allemaal hun partner mee.

Dirigent G. van Tijn roept Amsterdammers op om op 31 januari deel te nemen aan een “openbare zangles” ter ere van de verjaardag van koningin Beatrix. Eerder ging een plan van burgemeester Patijn voor een aubade van tafel, omdat de koningin te kennen gaf dat het om een privé-feest gaat. Van Tijn neemt nu zelf het initiatief. Hij heeft van de gemeente toestemming gekregen om op 31 januari op de Dam of op het Beursplein een samenzang te mogen houden.