Philips verkoopt Pie twee jaar na aankoop

ROTTERDAM, 23 JAN. Ruim twee jaar na de acquisitie van Pie Medical doet Philips alweer afstand van deze producent van medische apparatuur. Het bedrijf uit Maastricht komt in handen van het Italiaanse Esaote, dat er 43,5 miljoen gulden voor betaalt.

Volgens een woordvoerder van Philips heeft Pie Medical meer kans onder de vleugels van een veel grotere speler in de markt, zoals het Italiaanse bedrijf. Esaote is in Europa marktleider op het gebied van medische diagnose-apparatuur met behulp van ultrageluid. Pie Medical, dat ook ultrageluidapparatuur produceert, blijft onder dezelfde naam actief. Ook de huidige leiding en de faciliteiten in Maastricht blijven behouden.

Philips beklemtoont dat de verkoop van het bedrijf niets te maken heeft met het afstoten van zogeheten bleeders, onderdelen die onvoldoende rendement maken. “Er is dan ook geen sprake van boekverlies.” De overnameprijs van 43,5 miljoen gulden komt vrijwel overeen met de 43 miljoen gulden die Philips in augustus 1995 voor Pie Medical betaalde. Het concern deed toen een bod van 19 gulden per aandeel.

De overname van Pie Medical zorgde destijds voor veel commotie op de effectenbeurs. De koers van het kleine Pie Medical (150 werknemers en destijds een omzet van bijna 50 miljoen gulden) verdubbelde in korte tijd. Daarna waren beide bedrijven gedwongen hun gesprekken te melden. Het onderzoek naar de vreemde koersbewegingen leidde vorig jaar zomer tot de arrestatie van directeur Cor van der F. van Pie Medical Benelux die werd verdacht van misbruik van voorkennis. Na drie dagen hechtenis werd de bestuurder vrijgelaten. Ook secretaris Eric L. wordt van misbruik van voorkennis verdacht. Het onderzoek daarnaar loopt nog.