Paus opent aanval op abortus en kostschool

HAVANA, 23 JAN. De paus heeft gisteren tijdens een openluchtmis in de Cubaanse stad Santa Clara de aanval geopend op het communisme, abortus en het schoolsysteem van Cuba.

“Geen ideologie kan de oneindige wijsheid van Christus vervangen”, zei de paus, die echter beklemtoonde dat dat het christendom “sociale projecten nooit kan bedreigen”. Abortus, op Cuba een geaccepteerde praktijk, noemde hij een “weerzinwekkende misdaad” en een “zinloze verarming van individu en samenleving”.

Zijn zwaarste kritiek reserveerde hij evenwel voor de Cubaanse kostscholen, die alle kinderen vanaf 14 jaar bezoeken. Deze “traumatische scheiding van ouders en kinderen” leidt volgens de paus tot “losbandig gedrag, verlies van morele waarden, grofheid, seksuele relaties voor het huwelijk op zeer jonge leeftijd en een al te eenvoudig beroep op abortus”. Fidel Castro had het onderwijssysteem woensdag bij aankomst van de paus nog een van de grootste verdiensten van de revolutie genoemd. De openluchtmis in Santa Clara trok tienduizenden belangstellenden. Veel bezoekers bleken nauwelijks op de hoogte van het ceremonieel.

Het persoonlijk onderhoud dat de paus later op de dag in het Paleis van de Revolutie in Havana had met Fidel Castro, verliep in grote harmonie. De Cubaanse erewacht was voor de gelegenheid uitgerust in roomkleurige en marineblauwe uniformen, Castro had zijn olijfgroene uniform opnieuw ingeruild voor een maatpak. De paus bleek te zwak om de statige trappen op te lopen en verkoos de lift. Castro ondersteunde hem enkele malen. “Zie eens hoe wij zeventigers eraan toe zijn”, grapte de paus. “Het komt door uw ongelukje”, antwoordde Castro, verwijzend naar de valpartij in de badkamer die de paus een gebroken heup heeft opgeleverd.

Tijdens het drie kwartier durende gesprek zou de paus volgens zijn woordvoerder hebben gevraagd om gratie voor politieke gevangenen. Volgens mensenrechtenorganisaties zitten 500 Cubanen op politieke gronden gevangen. (Reuters)