Onderzoek naar financiën uroloog

ROTTERDAM, 23 JAN. De besturen van het St. Radboud-ziekenhuis en de Katholieke Universiteit Nijmegen hebben een onderzoek ingesteld naar de financiële zaken van uroloog prof.dr. F.D. Volgens justitie is deze medicus houder van een Zwitserse coderekening waarmee belasting is ontdoken.

D. wordt ervan verdacht effectentransacties te hebben gefinancierd met geld dat op die rekening stond. De besturen van het ziekenhuis en de universiteit willen weten in hoeverre D. mogelijk gebruik heeft gemaakt van financiële middelen die toebehoren aan de twee academische instellingen. Het onderzoek is rond de jaarwisseling gestart en zal naar verwachting volgende week worden afgerond.

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis worden de resultaten hiervan, ongeacht de uitkomst, openbaar gemaakt. Hij kon niet zeggen of de instellingen bij het Openbaar Ministerie aangifte zullen doen van eventuele belastende bevindingen. “Wij zullen dat pas besluiten als wij over de onderzoeksresultaten beschikken”, aldus de ziekenhuis woordvoerder. Voor het onderzoek zijn externe financiële deskundigen ingeschakeld. Zij kijken vooral naar de administratie van de afdeling urologie, waar D. hoofd van is. De internationaal vermaarde uroloog, die niet is geschorst, komt via lucratief urologische onderzoek, dat het ziekenhuis en de universiteit uitvoeren in opdracht van de industrie, in aanraking met geldstromen.

Onder leiding van D. is in Nijmegen baanbrekend werk verricht in het onderzoek naar met name blaas- en nierkanker. Hij heeft ook naam gemaakt met de behandeling van impotentie en incontinentie bij mannen.

D. is de tweede medewerker van het St. Radboud-ziekenhuis die genoemd is in de beursfraude-affaire. Een andere verdachte is Th. van K., tot drie jaar geleden financieel directeur van het ziekenhuis. Van K. is vertrokken toen hij directeur van Holland Casino's kon worden. Hij wordt op 12 februari de eerste verdachte die in de fraudezaak voor de rechter moet komen.