Nieuwe korpschef: Groningen krijgt 100 'buurtagenten'

GRONINGEN, 23 JAN. De regiopolitie in Groningen krijgt ruim honderd 'buurtagenten'. Dat heeft de nieuwe Groningse korpschef J. Brand gisteren gezegd na zijn officiële installatie door commissaris van de koningin Alders.

De buurtagenten moeten uit het huidige bestand van 1300 personeelsleden komen en ze moeten rellen zoals in de Oosterparkwijk van 30 op 31 december helpen voorkomen.

Brand, die de afgetreden korpschef J. Veenstra is opgevolgd, vindt dat agenten nu nog te veel bureauwerk doen. Verder zal er een heldere bevelsstructuur moeten komen, zodat burgers niet weer zoals bij de Oosterparkwijkrellen lang op de politie moeten wachten. Voor de mobiele eenheid staat Brand een betere oproepprocedure voor.

Deze plannen maken deel uit van een reorganisatieplan dat Brand samen met burgemeester Ouwerkerk heeft gemaakt.

Maandag wordt het hele plan openbaar gemaakt en besproken in het regionaal college van burgemeesters, het orgaan waar Ouwerkerk als korpsbeheerder verantwoording moet afleggen.

Het reorganisatieplan kan bepalend worden voor het politieke lot van burgemeester Ouwerkerk. De VVD in de gemeenteraad in Groningen zei woensdagavond de kwaliteit van het plan te laten meewegen in het oordeel over de burgemeester.

Ouwerkerk heeft de steun van de VVD nodig om het vertrouwen van een ruime meerderheid van de raad te krijgen. Anders stapt hij op, zo heeft hij eerder verklaard.

Voorzitter D. van der Laan van de ondernemingsraad van de politie vindt het opmerkelijk dat waarnemend korpschef R. Munting vorig jaar ook een plan had gemaakt voor wijkagenten.

Het regionaal college ging hier toen niet mee akkoord. “Ik ben daarom uitermate benieuwd wat er gebeurt”, zegt Van der Laan. Hij is het met Brand eens dat de politie te veel bureauwerk doet. Dat komt volgens hem doordat het openbaar ministerie “een hele papierwinkel voorschrijft bij de kleinste winkeldief om het administratieve proces bij het OM te vergemakkelijken”.

De ondernemingsraad van de Groningse politie geeft maandag zijn oordeel over het plan van korpschef Brand.