Netscape biedt browser gratis aan

ROTTERDAM, 23 JAN. Netscape zal de volgende versie van zijn browser, een computerprogramma waarmee op Internet kan worden gesurft, voortaan gratis ter beschikking stellen. Met deze stap volgt het Internetbedrijf aartsrivaal Microsoft dat zijn browser Internet Explorer van het begin af aan gratis ter beschikking heeft gesteld.

De beslissing van Netscape komt niet als een verrassing. In het afgelopen jaar behield de browser van Netscape volgens schattingen van analisten weliswaar een marktaandeel van meer dan vijftig procent, maar Microsoft was sterk in opmars.

De beslissing van Netscape de browser voortaan gratis te leveren is minder ingrijpend dan het lijkt. De bijdrage in de totale omzet van Netscape is in het afgelopen jaar sterk teruggelopen. Veel gebruikers verwierven Netscape's browser gratis voor nieuwe versies van het programma hoefde sowieso al niet betaald te worden.

Netscape probeert daarom sinds enige tijd voet aan de grond te krijgen op de markt voor ondernemingen waar het software verkoopt die draait op centrale computers ('servers') en de terminals van werknemers die op deze servers zijn aangesloten. Ook heeft Netscape zwaar ingezet op de ontwikkeling van programmatuur voor de elektronische handel.

Netscape ondervindt op de bedrijvenmarkt behalve van Microsoft ook zware concurrentie van IBM. In het verlies van Netscape over het jongste kwartaal zijn voorzieningen opgenomen voor herstructureringen.