Laura Kasischke

Laura Kasischke: Suspicious River. Faber, 271 blz. ƒ 28,25

Suspicious River, de debuutroman van Laura Kasischke, vertelt het verhaal van een jonge vrouw in het gelijknamige stadje in een uithoek van Michigan, small town Amerika op z'n smalst. Leila Murray, de ik-figuur, werkt als receptioniste in een motel aan de rivier. Daarnaast is ze bereid om voor 60 dollar de kamers van mannelijke gasten te bezoeken. Leila voelt zich volkomen meester van de situatie; de mannen zijn veel zenuwachtiger dan zij, en ze beziet alles wat haar lichaam overkomt vanuit een griezelige onthechting: 'I could see my own image through that haze, above the dresser, reflected in a mirror the length and width of a coffin - a silver one, lined with mercury and sterling, a stainless steel table in an operating room, or morgue, propped up against a wall: That was my own body floating in that mirror, I thought ...'.

Dan komt er een zekere Gary Jensen langs. Hoewel hij Leila slaat, valt ze als een blok voor hem wanneer hij haar in bescherming neemt tegen een andere gewelddadige motelgast. Gary ontpopt zich echter in een mum van tijd tot een pooier van het allerfoutste soort. Naarmate Leila verder afglijdt in afhankelijkheid en haar zicht op de werkelijkheid steeds meer verliest, wordt haar taalgebruik steeds hallucinerender. Dit wordt afgewisseld met steeds heviger wordende flashbacks, waarin stukje voor stukje Leila's verleden uit tevoorschijn komt, haar white trash achtergrond, en de moord op Leila's beeldschone, overspelige moeder door haar minnaar.

Toch is Suspicious River niet zozeer een schokkend en deprimerend verhaal over misbruik. Daar zorgt Kasischke's meesterlijke, poëtische taalgebruik voor (eerder publiceerde ze een dichtbundel). In sterke beelden, beschrijvingen van het weer en het landschap en sprekende details roept ze een vreemde, hallucinerende sfeer op, die eigenlijk alleen maar vergeleken kan worden met het effect van de films van David Lynch en waardoor de lezer als in een nachtmerrie meegesleept wordt naar de onafwendbare conclusie.