KNP BT lijft dochter VS opnieuw in

AMSTERDAM, 23 JAN. Het verpakkings- en handelsbedrijf KNP BT heeft gistermiddag een overnamebod op de resterende aandelen van een Amerikaanse beursgenoteerde deelneming versneld naar buiten moeten brengen omdat de koers van de deelneming de laatste dagen razendsnel opliep.

KNP BT biedt 10,5 dollar per aandeel van BT Office Products, maar gisteren sloot de koers van deze aandelen op de effectenbeurs van New York al ruim daarboven, op 11 3/16 dollar. “Wellicht dat er nog verandering in het bod komt”, zo zei een woordvoerder van het concern in Amsterdam gisteren.

Hij ontkende dat er gezien de koerswinst voorkennis in het spel is. “De exacte aanleiding voor de oplopende koersen is ons niet duidelijk. Er waren geruchten in de markt, maar de branche is erg in beweging.”

Met de overname is zo'n 210 miljoen gulden gemoeid. KNP BT bezit al 70 procent van de aandelen van Office Products, die met handel in kantoorartikelen ongeveer 3,4 miljard gulden omzet. De niet aan KNP BT gelieerde commissarissen van BT Office Products zullen het bod beoordelen. KNP BT verwacht dat de biedingsprocedure in mei of juni wordt afgerond.

KNP BT bracht de dochter bijna drie jaar geleden naar de Amerikaanse effectenbeurs omdat het concern geen extra kapitaal beschikbaar wilde stellen voor de expansieplannen. Door een zelfstandige beursnotering in Amerika zou BT Office Products zelf vermogen kunnen aanboren.

De belangstelling voor de aandelen, die op 11,50 dollar werden geplaatst, viel tegen. De stemming onder beleggers verslechterde helemaal toen een fraudegeval aan het licht kwam, waardoor de omzet en de winstcijfers hoger waren opgegeven dan werkelijk behaald.

KNP BT heeft, na de verkoop van de papieractiviteiten eind vorig jaar voor een bedrag van 1,5 miljard gulden, genoeg geld in kas om Office Products weer in te lijven, zo zegt de woordvoerder. Wanneer KNP BT alle aandelen van Office Products bezit, is het ook gemakkelijker en profijtelijker om de hele dochter door te verkopen . Dat hangt weer af van de uitkomst van een heroriëntatie op de toekomst van het concern.

Moet KNP BT in zijn huidige vorm doorgaan, moet een van de twee kernactiviteiten (verpakkingsbedrijven en handel in kantoorartikelen en papier) worden afgestoten of komen er twee aparte, beursgenoteerde bedrijven? Tijdelijk topman K. de Kluis zal op 12 februari uitsluitsel geven.