EURORETORIEK

De verkiezingen staan voor de deur, en het ziet er naar uit dat de euro een verkiezingsthema wordt. De opwinding die vorige week ontstond wegens de overweging van minister Zalm (Financiën) om af te treden als Italië met de Economische en Monetaire Unie meedoet, bracht het onderwerp eindelijk in het brandpunt van de politieke belangstelling.

Spreken over de euro is niet eenvoudig, want hoe leg je de voorbereidingen van zo'n ingrijpende monetaire verandering uit aan de kiezers? Fractievoorzitters en partijwoordvoerders zochten afgelopen week hun toevlucht tot beeldspraak en simplificaties.

Bolkestein wist op zaterdagavond in de talkshow van Karel van de Graaf haarfijn uit te leggen waarom de VVD zich zo sceptisch betoont over een eventuele deelname van Italië. Daardoor zal de inflatie wel eens kunnen toenemen, en dat kost Nederland geld. Bolkestein rekende De Graaf voor dat “de nijvere Nederlanders” zo'n 500 tot 800 miljard gulden bijeen hebben gespaard in pensioenen. Als de inflatie door de EMU één procentpunt zal oplopen, worden de pensioentegoeden 5 tot 8 miljard per jaar minder waard. “Wij praten dus niet over niets”, oreerde de VVD-leider. De suggestie dat de VVD en Nederland zich politiek zullen isoleren, als zij tegen de Italiaanse deelname zullen stemmen, verwierp Bolkestein luchtig. “Dat is na zes maanden weer vergeten.” (MS)

    • Mathijs Smit