Eerste concert voor blinden is succes

ROTTERDAM, 23 JAN. “Goedemiddag dames. Goedemiddag heren. Goedemiddag honden.” Kees Hillen, artistiek directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, verwelkomde gistermiddag in De Doelen een concertpubliek van slechtzienden, blinden en blindengeleidehonden. Volgens Hillen hebben mensen met gezichtsproblemen juist de beste oren, dus was het merkwaardig dat voor hen nog niet eerder een concert was gegeven.

Al was de zaal met enkele honderden toehoorders lang niet vol, het concert was een groot publiek succes. Hillen wil er nog meer organiseren voor blinden en slechtzienden. In november is er een concert voor verstandelijk gehandicapten.

De blinden en slechtzienden kwamen uit alle delen van het land - de uitnodigingen waren ook in braille rondgestuurd. Vanaf het Rotterdamse Centraal Station werden ze op een verkeersluw tijdstip - het concert begon om twee uur - naar De Doelen begeleid of daar met busjes naartoe gebracht. Ook in de zaal was er extra veel assistentie om de bezoekers naar hun plaatsen te brengen. Volgens Hillen zijn het vaak dat soort praktische problemen die blinden en slechtzienden weerhouden van concertbezoek. Ook ervaren zijn de drukte in een volle concertzaal als hinderlijk.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest begon het concert onder leiding van Roy Goodman met muziek van de Amerikaan William Bolcom. Blindengeleidehonden zijn er op getraind om zich niet snel van hun stuk te laten brengen, maar harde passages van de hoorns en de pauken zorgden voor duidelijke reacties bij de honden op de eerste rij. Ze veerden op, luisterden met grote aandacht, bekeken het orkest nauwlettend maar gaven verder geen kik.

De honden bleken vooral liefhebbers van melodieuze vioolmuziek, die ze in alle rust liggend beluisterden. Het langzame deel van Mozarts Hoboconcert zorgde bij de honden voor de meeste vervoering: kwispelen en aanhankelijkheidsbetuigingen aan hun baas. De solist Bart Schneemann stond te spelen zoals Sint Antonius van Padua ooit preekte voor de vissen. Aan de Derde symfonie van Schumann hadden de honden toen geen behoefte meer, die werd half-slapend aangehoord.

Na afloop waren er in de hal van de Doelen nog consumpties en een optreden van een Balkantrio. Kees Hillen toonde zich tevreden met het experiment en zei er op te vertrouwen dat er een volgende keer een grotere opkomst zal wezen, als de mare van dit concert van mond tot mond rondgaat in de wereld van blinden en slechtzienden. “Eigenlijk hadden hier ook emmers water voor de honden moeten staan en diensters met schalen leverworst.”

    • Kasper Jansen