'Echte' Franse baby krijgt 5.000 franc

PARIJS, 23 JAN. Het extreem rechtse Front National (FN) heeft een praktische vertaling gegeven aan zijn strijdleus 'Frankrijk voor de Fransen'. In de gemeente Vitrolles, waar het FN de meerderheid heeft, krijgen ouders van pasgeboren Franse baby's 5.000 franc (1.666 gulden).

“Het doel van de maatregel is Franse gezinnen te helpen in een tijd waarin elkaar opvolgende rechtse en linkse regeringen hun uitkeringsrechten willen beknotten. Bovendien hopen we de geboorte van Franse kinderen te bevorderen; dat bevordert de harmonie”, aldus Bruno Mégret, de tweede man van het FN. Mégret moest het burgemeesterschap van de Zuid-Franse stad in 1995 aan zijn vrouw Cathérine overlaten omdat hij zelf onverkiesbaar was verklaard wegens overtreding van de verkiezingswetgeving. Sindsdien fungeert Mégret als woordvoerder van de gemeente.

Niet bekend

Mégret ontkent dat het op deze wijze vorm geven aan de 'nationale voorkeur' van het Front National discriminerend is. “De uitkering is gebaseerd op nationaliteit, niet op ras of geloof.” De anti-racisme-organisatie MRAP is het daar niet mee eens.

De kans is groot dat de gemeentelijke vernieuwing in Vitrolles voor de administratieve rechter komt, op verzoek van de regering of lagere bestuursorganen. Dat deert het Front National niet. Over twee maanden worden in heel Frankrijk regionale verkiezingen gehouden. FN-leider Jean-Marie Le Pen hoopt in Provence-Alpes-Côte d'Azur het regio-voorzitterschap te veroveren. Het FN was bij recente verkiezingen de grootste arbeiderspartij van Frankrijk. Le Pen weigert op het ogenblik te verschijnen voor een Franse rechter van instructie die hem wil horen wegens het ontkennen van misdaden tegen de menselijkheid. Le Pen heeft - opnieuw - gezegd dat de gaskamers in de Tweede Wereldoorlog “een detail van de geschiedenis” waren.