Drie doeken van Matisse beschadigd

ROME, 23 JAN. Op een drukbezochte tentoonstelling in het Capitolijnse museum in Rome blijken drie schilderijen van de Franse schilder Henri Matisse licht te zijn beschadigd. Een kind van zes jaar waarschuwde eerst een gids en toen die niet reageerde zijn lerares dat hij iets vreemds had gezien in het doek Pianist en damspelers. “Waarom zit er een gat in het schilderij, juf?' Op de plaats van het tafelkleed zat een klein rond gat. Gealarmeerde suppoosten ontdekten dat in een ander werk van Matisse, de Japanse vrouw, drie gaten zaten.

Deze gaten lijken op het eerste gezicht te zijn gemaakt met de punt van een potlood. Het museum werd 's middags gesloten en bij grondige controle bleken er potloodstrepen te zitten op het doek Zorah staande. Vermoed wordt dat de schilderijen zijn beschadigd tijdens de rondleidingen voor scholieren die iedere donderdagmorgen worden georganiseerd. De kunstcriticus Federico Zeri pleitte er in een eerste reactie voor om musea te verbieden voor kinderen onder de veertien, omdat die zich toch alleen maar vervelen.

“De schade is vanuit technisch oogpunt niet bijzonder ernstig, maar symbolisch gezien buitengewoon ernstig voor het imago van Rome,” zei Pietro Barrera, city manager van de hoofdstad. Pianist en damspelers is eigendom van de National Gallery in Washington. De Japanse vrouw is privé-bezit en Zorah is geleend van de Hermitage in Sint Petersburg.