De tiplijst van 'goeroe' Kamer

AMSTERDAM, 23 JAN. Wat hebben het Amsterdamse detailhandelsconcern KBB (Bijenkorf, Hema) en de Amerikaanse kantoorartikelenhandel BT Office Products met elkaar gemeen?

Beurscrack Adri S., een van de hoofdverdachten in de beursfraude affaire, is volgens 'beleggingsgoeroe' Rienk H. Kamer bij beide ondernemingen grootaandeelhouder. En dat was een van Kamers argumenten om beide aandelen op zijn tiplijst te zetten, ook al heeft hij geen hoge verwachtingen van de koerswinsten die op dit moment op de effectenbeurzen kunnen worden behaald.

Een maand geleden tipte hij in zijn blad Financiële Strategie de aandelen van BT Office Products. Toen stond de koers van deze aandelen op de Amerikaanse effectenbeurs op zo'n zeven dollar.

Gistermiddag kondigde verpakkings- en handelsbedrijf KNP BT, dat al 70 procent van de aandelen bezit, een bod aan op de rest. Prijs: 10,50 dollar per aandeel. Met een gerede kans, gezien de koersexplosie met bijna 50 procent van de laatste drie dagen, dat het bod moet worden verhoogd wil het daadwerkelijk kans van slagen hebben.

Kamer had een hele serie argumenten voor de tip. KNP BT reorganiseert drastisch, de belangstelling van handelshuis Hagemeyer is actueel en in Amerika zou een concurrent als Staples wel 22 dollar per aandeel willen neertellen. Bovendien zag hij de mogelijkheid de stukken op de beurs voor een koopje te krijgen: effectenhandelaar S. en “overige eventuele coderekeninghouders, met misschien gevoelige posities in dit verband” zouden de aandelen kunnen lozen tegen spotprijzen.

Kamers tip voor KBB dateert van 19 november en is, zo schrijft Financiële Strategie, indirect afkomstig uit de gevangenis, waar op dat moment twee grootaandeelhouders van KBB bivakkeerden: beurskanon S. en Fred H., hoofd beleggingen van het Philips Pensioenfonds. S. controleert bijna 15 procent van de KBB-aandelen, het Philips Pensioenfonds bezit een pakket van ongeveer 6 procent.

De twee financiers hadden een probleem met KBB: de koers wilde maar niet omhoog. Tot vlak voor zijn arrestatie, begin november, heeft topbelegger H. geprobeerd een overname uit te lokken door een internationale detailhandelsonderneming, zo verklaarde hij op 4 november tegenover de rechercheurs van de FIOD. Die informatie werd vorige week door deze krant gepubliceerd.

“Rustig lange termijn-beleggen in een slecht lopend bedrijf is echter niet typisch het métier van Adri en consorten”, schrijft Financiële Strategie. De financiële reorganisatie die vorig jaar bij KBB is ingezet, het gedwongen vertrek van een schare topmanagers en de waarde van kroonjuwelen als de Nederlandse winkelpanden en de Amerikaanse speelgoeddochter FAO Schwartz leidedn Kamer tot één conclusie: op korte termijn zal een overnamestrijd losbarsten.

Niets gebeurde. Geen nood. Twee weken geleden tipte Kamer KBB opnieuw. Blijf alert. In het eerste kwartaal zal het gebeuren, al is ook dat niet zeker. “Exacte timing van dit soort spannende en complexe gebeurtenissen is niet te geven.”