De Nachten

Vanavond om acht uur begint in Antwerpen de derde aflevering van De Nachten, de Vlaamse versie van het Nederlandse Crossing Border Festival. Althans, zo werd deze 'clash van letteren, muziek en beeld' de afgelopen twee jaar wel omschreven. Maar die vergelijking gaat niet langer op, zegt artistiek directeur Marc Verstappen van het organiserende Villanella.

'Groot verschil is dat wij nu de formule van Crossing Border hebben verlaten. Daar waren afgelopen september zoveel podia dat je aan het eind van de avond dacht: wat heb ik nu eigenlijk gezien? Iedereen was een beetje dolgedraaid. Sommige dingen waren ook liefdeloos neergekwakt in het Congresgebouw: in een zaaltje aan het eind van een gang, voor een publiek van vijftien mensen.'

De Nachten heeft gekozen voor een wat bescheidener schaalgrootte. Vanavond wordt er opgetreden in één zaal, morgenavond in twee. Voor het muzikale deel had Verstappen genoeg keus in Vlaanderen, maar de meerderheid van de schrijvers komt uit Nederland: Mustafa Stitou, Pieter Boskma, Serge van Duijnhoven, Joost Zwagerman, Manon Uphoff. 'In Nederland heb je een groter circuit aan literaire cafés en festivals', legt Verstappen uit. 'De Belgische literaire scène is poverder.'