Conservator Van Tilborgh: 'Twijfel over Van Goghs onterecht'

AMSTERDAM, 23 JAN. De experts en Van Gogh-liefhebbers in binnen- en buitenland die twijfel zaaien over de authenticiteit van tientallen Van Gogh-doeken gaan niet nauwkeurig te werk. Zij baseren zich teveel op reproducties. En waar ze zich beroepen op de brieven, doen ze dat niet nauwgezet genoeg.

Dat stelt de conservator van het Van Gogh Museum Amsterdam, Louis van Tilborgh vandaag in een artikel in het Cultureel Supplement. Zo valt uit de brieven van Van Gogh volgens Van Tilborgh op te maken dat het schilderij De tuin van de inrichting in het Van Gogh Museum in Amsterdam wel degelijk geschilderd is door Vincent van Gogh. De expert op het gebied van Van Gogh-brieven Jan Hulsker, die vorige week in het Cultureel Supplement beweerde dat het Amsterdamse doek waarschijnlijk een vervalsing is, heeft het volgens hem bij het verkeerde eind

“De schilderijen zelf worden niet bestudeerd, maar men stelt zich tevreden met een afgeleide”, schrijft Van Tilborgh over de methodes van de experts die Van Gogh-vervalsingen aanwijzen. “Maar in reproducties gaat Van Goghs zo typerende impasto verloren, en daarmee het belangrijkste element van de authentieke toets waarop de kenner de juistheid van de toeschrijving beoordeelt.”

In de discussie over de echtheid zou het schilderij zelf centraal moeten staan, aldus Van Tilborgh. Van Goghs brieven - die incompleet zijn en geen logboek vormen van zijn schilderijen - mogen niet doorslaggevend zijn bij de vaststelling van de authenticiteit. In het februari-nummer van de New York Review of Books schrijft journaliste Geraldine Norman, na anderhalf jaar onderzoek, een uitvoerig artikel over de tientallen Van Goghs die vals zouden zijn, onder meer de versie van het Stilleven met veertien zonnebloemen die in het bezit is van het Japanse verzekeringsconcern Yasuda, het bedrijf dat ook de uitbreiding van het Van Gogh Museum in Amsterdam financiert.

Ook in het geval van de al of niet valse Zonnebloem-doeken geldt, volgens Van Tilborgh, dat de critici het originele werk niet bekeken hebben - sommigen hebben gezegd zich daar niet eens voor te interesseren. Het Van Gogh Museum heeft aangekondigd de verschillende versies van de Zonnebloem-schilderijen nauwkeurig te gaan onderzoeken, om de authenticiteit vast te stellen.