Celstraf geëist tegen ex-hoofd basisschool

LEEUWARDEN, 23 JAN. Tegen het voormalige schoolhoofd van de openbare basisschool De Trochfeart in Sexbierum (Friesland) is gisteren voor de rechtbank in Leeuwarden een celstraf van tweeënhalf jaar geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

G.J. van A. (54) heeft bekend acht minderjarige jongens seksueel te hebben misbruikt.

Ruim tien jaar pleegde het schoolhoofd van Sexbierum ontucht met jongens uit groep 7 en 8, in de leeftijd van tien tot twaalf jaar. Meestal gebeurde dit buiten schooltijd in de keuken, in het magazijn of op de zolder van de school. De jongens hielpen de meester met extra klusjes.

In 1994 deed een oud-leerling aangifte van seksueel misbruik. Het feit was echter verjaard. Het schoolhoofd kreeg alleen een waarschuwing van de onderwijsinspectie, maar ook daarna bleef hij zich aan zijn leerlingen vergrijpen. Het schoolhoofd ging ermee door totdat hij in oktober 1997 werd gearresteerd.

Officier van justitie mr. G. Veenstra wees er in zijn requisitoir op dat de school in de eerste plaats een veilige plek moet zijn voor kinderen. Het inmiddels ontslagen schoolhoofd verklaarde niet te begrijpen waarom de jongens nooit zeiden dat zij de seksuele handelingen niet wilden. Hij zag de relatie met de jongens als gelijkwaardig.

Zijn advocaat, mr. J. Boksem, pleitte voor een snelle behandeling van de man. Dat acht hij “zinvoller”. De advocaat is ook tegen een celstraf, omdat de man het in het huis van bewaring zwaar te verduren heeft. Tijdens zijn voorarrest van twee maanden zou hij twee keer in elkaar zijn geslagen. Mede-gedetineerden zouden ook hebben geprobeerd hem over de reling te gooien. Sindsdien is hij niet meer uit zijn cel geweest. “Gelet op zijn status staat hij ook in de gevangenis onderaan de ladder”, zegt advocaat Boksem.

Ook in de zittingzaal liepen de gemoederen hoog op. Nadat de verdediging haar betoog had gehouden, liep een vrouw uit het publiek op de verdachte af en duwde hem met stoel en al omver.

De rechtbank wijst op 5 februari vonnis.