Blubber

Sommige fusies worden gedaan om een nieuwe topman te vinden, andere komen niet verder dan de tekentafel. Slechts een enkele fusie valt van tafel, maar levert de ene fusiepartner toch een nieuwe directeur op: die van de ander.

Anderhalf jaar geleden gingen Sphinx (sanitair, badkamerproducten) en zijn grotere Zwitserse concurrent Keramik Laufen op het laatste nippertje niet samen. Nu wordt voormalig Keramik Laufen chef Schmidt directeur bij Sphinx.

Hij is niet de enige nieuwkomer: de complete top wordt gewijzigd. De grote overlever temidden van de misère van de afgelopen jaren, topman J. van Vliet, stapt nu ook op. In goed overleg en op eigen verzoek, want anders zouden buitenstaanders kunnen denken dat de commissarissen in het Nederlandse bedrijfsleven wel eens druk uitoefenen op directies en ingrijpen als het niet goed gaat.

Geen nood, zei Van Vliet, toen de fusie met Keramik Laufen niet doorging, er komen wel andere mogelijkheden voorbij. Dat was niet een van zijn betere voorspellingen. Met adequate winstprognoses had Sphinx ook meer problemen dan het doorsnee beursfonds.

Sphinx zakte verder weg in de blubber, beleggers zochten een goed heenkomen, dochterbedrijven werden afgestoten. Reorganisaties op de werkvloer werden gevolgd door reorganisaties in de top. Vorig jaar vertrokken twee van de drie directeuren, maar ook de interim-manager die eerst tijdelijk en toen voor langere tijd de top kwam versterken, gaat nu weer.

De commissarissen benoemen ook een nieuwe financieel directeur: M. Veninga, afkomstig van KNP BT. Zijn voormalige baas, R. Bonnier, die zelf onlangs bij KNP BT vertrok en commissaris is bij Sphinx, heeft zeker iets anders op het oog.

    • Menno Tamminga