Bloedige overval in Otterlo opgelost

EDE, 23 JAN. De politie in Ede heeft het onderzoek naar een bloedige overval op een supermarkt in Otterlo afgerond en houdt een 47-jarige man uit Brunssum voor hoofdverdachte. De man ontkent alle betrokkenheid.

De overval op de Otterlose vestiging van de Welkoop-keten werd gepleegd op 20 oktober van het afgelopen jaar. De verdachte kwam volgens de politie rond twee uur de winkel binnen. Hij draaide de deur van binnen op slot en stak zonder enige waarschuwing de 21-jarige verkoopster neer. Ze liep zware verwondingen op aan buik, nek en hoofd. De vrouw ligt nog steeds in het ziekenhuis, ze is aan één kant verlamd en moet een oog missen. De overvaller verliet de winkel via de achterdeur met een buit van enkele honderden guldens.

In eerste instantie werd gedacht aan een overval door de crimineel Kröger, die kort daarvoor uit de Van Mesdag-kliniek in Groningen was ontsnapt. Dat bleek niet zo te zijn.

De politie formeerde een rechercheteam van twintig man, dat tweehonderd getuigen hoorde. Op basis van die getuigenverklaringen wist de politie uiteindelijk de man in zijn woning aan te houden. Ook twee medeverdachten, een 29-jarige man uit Varsseveld en een 21-jarige man uit De Steeg, werden aangehouden.

De drie hebben vanaf het begin ontkend iets met de overval te maken te hebben. Volgens de politie in Ede is er evenwel voldoende reden om aan te nemen dat de drie wel degelijk de overval hebben gepleegd.

Zo was de 47-jarige Brunssumer een uur voor de overval nog in de winkel gesignaleerd, terwijl de andere twee verdachten tijdens de overval in een vluchtauto zaten te wachten. Omdat de verdachten geen verklaringen hebben afgelegd, blijft het voor de politie onduidelijk waarom er een winkel werd overvallen waarvan kon worden aangenomen dat er zo weinig geld in de kassa zat. Ook werd niet duidelijk waarom de verkoopster werd neergestoken.

Het drietal wordt bovendien verdacht van een overval op een antiekwinkel in De Lier, waarbij een bedrag van 36.000 gulden werd buitgemaakt. De verdachten ontkennen, maar hun vrouwen hebben inmiddels bekend van het geld sieraden te hebben gekocht. Ze zijn aangehouden voor heling.

De raadsman van de verdachte vindt de bewijsvoering van de politie onvoldoende, zo heeft hij laten weten. Zo zou het slachtoffer van de overval een videoreconstructie hebben gezien, waaraan vrijwillig door de hoofdverdachte was meegewerkt. Nadat het slachtoffer de video had gezien, zou zij een ander als dader hebben aangewezen.