Azië-angst zet koers Polygram fors onder druk

AMSTERDAM, 23 JAN. De koers van het muziek- en amusementsfonds Polygram is vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs met 4,3 procent gedaald. Directe aanleiding was het nieuws dat concurrent EMI een flinke voorziening heeft moeten treffen in verband met de financiële malaise in Azië.

AMSTERDAM Na het nieuws over EMI deden beleggers hun aandelen Polygram massaal van de hand. Daardoor daalde de koers met 4,60 gulden naar 92,30 gulden. De verkopers verwachten dat Polygram, net als EMI, een tegenvaller in Azië te wachten staat. Van Polygrams muziekomzet (zo'n 8 miljard gulden) komt 16 procent uit die regio.

Afgezien van Polygram was het vanochtend rustig op de Amsterdamse effectenbeurs. De Amerikaanse dollar, die met een halve cent daalde naar 2,0218 gulden, en een lager Wall Street drukten de meeste hoofdfondsen. De toonaangevende AEX-index daalde met 1,29 punt naar 937,72 punten. De omzetten waren laag. “Er heerst hier een typische vrijdagstemming. Beleggers staan niet te trappelen”, meent een handelaar. “Het is allemaal een ietsje lager, maar eigenlijk gebeurt er weinig.”

Ook belangrijke fondsen als Koninklijke Olie, ASM Lithography en Heineken waren vanochtend lager. Koninklijke Olie daalde 1,80 gulden naar 103,10 gulden in reactie op de aanhoudende daling van de olieprijzen. Producent van chipmachines ASML verloor 1,80 gulden op 137,70 nadat het bedrijf gisteren bij de jaarcijferpublicatie aangaf last te hebben van de problemen in Zuid-Korea, de thuisbasis van prominente klanten als Daewoo, Hyundai en Samsung. Heineken daalde 4,10 naar 359,50 gulden.

Een opvallende stijger was Aegon, dat 1,50 steeg naar 191,60. Handelaren schreven dit toe aan het nieuws dat de Haagse verzekeraar een vestigingskantoor mag openen in Peking. “Daarmee komt een nieuwe, veelbelovende markt in zicht”, aldus een commissionair.

ABN Amro daalde twee dubbeltjes naar 39,70 gulden en ING ging met een dubbeltje omlaag naar 93,50. Océ was net als eerder deze week gevraagd. De koers steeg met 1,50 naar 232,50 gulden.

Op de lokale markt leed de P&C Groep verlies. Aandelen van de modeketen daalden 5 gulden naar 70 gulden, een kleine 7 procent.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs in New York zijn gisteren verder omlaag gegaan. Het Dow Jones-gemiddelde dat woensdag 78 punten verloor, daalde gisteren nog eens 63,53 punten (0,82 procent) tot 7730,88 punten.

Wall Street dook meteen na de opening naar een verlies onder invloed van de buitenlandse beurzen die lager waren gesloten. Volgens handelaren gebruikten veel beleggers de onrust in Azië als excuus voor winstnemingen. Ook het nieuwe schandaal rond president Clinton deed de beurs geen goed.

TOKIO De effectenbeurzen in het Verre Oosten waren over het algemeen hoger. Vooral in Tokio was de stemming goed. De Nikkei-index sloot met een winst van 383,42 punten (ruim 2,3 procent) op 16.789,11. De Hang Seng-index in Hongkong won 0,4 procent, Zuid-Korea steeg 0,6 procent en in Jakarta eindigden de koersen 1,68 procent hoger. De beurs van Maleisië was de grote verliezer in Azië, met een teruggang van 2,89 procent. In Singapore sloten de koersen gemiddeld 0,7 procent lager.