Architectuurblad prins Charles in het slop

LONDEN, 23 JAN. Het Engelse architectuurtijdschrift Perspectives verkeert in moeilijkheden. Het maandblad, dat in 1994 door de Britse kroonprins Charles werd opgericht, heeft nog slechts een oplage van tweeduizend. De schulden van Perspectives zijn opgelopen tot ongeveer zes miljoen gulden, en een oplossing voor deze schulden dient zich vooralsnog niet aan.

Perspectives is onderdeel van de campagne die prins Charles voert tegen de in zijn ogen verfoeilijke modernistische architectuur. Zijn kruistocht tegen het glas, beton en staal van de modernisten begon vroeg in de jaren tachtig, toen hij een ontwerp van de toen al overleden Duitse ex-Bauhausdirecteur Ludwig Mies van der Rohe voor de uitbreiding van de National Gallery in Londen omschreef als een 'monsterlijke karbonkel op het gezicht van een geliefde'. Uiteindelijk ging de bouw van Van der Rohe's ontwerp niet door en werd de uitbreiding van de National Gallery toevertrouwd aan de Amerikaanse Las Vegas-bewonderaars Robert Venturi en Denise Scott-Brown, over wier ontwerp de prins zeer tevreden was.

Eind jaren tachtig ging de prins zich steeds meer bemoeien met architectuur. Zijn traditionalistische opvattingen zette hij uiteen in het boek A Vision of Britain en de gelijknamige tv-serie uit 1989. Drie jaar later richtte hij het Prince of Wales's Institute of Architecture op, waar studenten colleges in klassieke en ambachtelijke bouwkunst kunnen volgen. Ook liet hij de conservatieve Luxemburgse architect Leon Krier het dorpje Poundbury ontwerpen, dat geheel volgens traditionalistische beginselen was opgezet. Het dorpje is nu grotendeels voltooid.

Inmiddels lijkt de prins zijn belangstelling voor architectuur enigszins te hebben verloren. Ecologie en New Age interesseren hem meer. Zijn greep op zijn Institute of Architecture is hij kwijt geraakt: hier doceren nu ook modernisten wie hij eerder had verweten dat ze meer schade in Londen hadden aangericht dan de Duitse Luftwaffe.

Vorig jaar werd bekend dat de belangstelling van studenten voor het Prince of Wales's Institute of Architecture zo gering was dat veel lessen moesten worden geschrapt. Om het instituut aantrekkelijker te maken, wordt nu gewerkt aan een nieuw lesprogramma.