Akkoord over Z-Korea nabij

NEW YORK, 23 JAN. Een akkoord over de schuldsanering van Zuid-Korea is in zicht. Een betrokken bankier, die anoniem wil blijven, verwacht dat de buitenlandse banken en de Zuid-Koreaanse regering het volgende week in New York eens zullen worden over de herfinanciering van Zuid-Korea's aflopende kredieten. De schuldeisers hebben begin januari al uitstel van betaling verleend tot eind maart.

Zuid-Korea wil de schulden vervangen door nieuwe kredieten met een looptijd van één tot drie jaar. Daarnaast zou er een emissie van staatsobligaties moeten komen, die de deviezenreserves van het land aanvult. De Amerikaanse schuldeisers zagen tot voor kort meer in het plan van bankier J.P. Morgan om staatsobligaties uit te geven, waarmee beide problemen tegelijk worden aangepakt.

Volgens de Stanley Fischer, tweede man van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gaat Zuid-Korea sneller vooruit dan een maand geleden. (AFP, Reuters)