'Weerstand in Congres tegen hulp is riskant'

WASHINGTON, 22 JAN. De Amerikaanse minister van Financiën, Robert Rubin, heeft gisteren gewaarschuwd voor nonchalance over de financiële problemen in Azië. Hij zei dat de Verenigde Staten moesten bijdragen aan internationale reddingsoperaties. Rubin deed zijn uitspraken, zijn felste verdediging van het beleid van de regering-Clinton tot nu toe, in een toespraak voor de Universiteit van Georgetown.

Hij zei dat het verlagen van de Amerikaanse bijdrage aan het Internationale Monetaire Fonds de belangen schaadt van Amerikaanse bedrijven en werknemers. “We kunnen ons niet permitteren er op te gokken dat de Azië-crisis zichzelf zal oplossen. We moeten alles doen om de crisis te helpen bestrijden omdat het alternatief, niets doen, zal leiden tot een veel diepere en langduriger financiële instabiliteit en economische stagnatie,” zei Rubin.

President Clinton heeft het Amerikaanse Congres gevraagd om 19 miljard dollar aan fondsen goed te keuren die de VS bijdragen aan financiële hulpoperaties onder leiding van het Internationale Monetaire Fonds in Azië. Clinton heeft daarbij sterke oppositie gekregen van zowel Republikeinen als Democraten. Rubin gaf weinig details over de hulpplannen, maar herhaalde zijn oproep voor een internationale ontoeting 'later in de lente' over het onderwerp. Hij zei dat de G7, de groep van grote industrielanden, moet praten over nieuwe oplossingen voor het soort van financiële crises dat zich nu in Azië voordoet.

Daarbij horen een grotere openbaarheid en betere kwaliteit van financiële en economische informatie, het versterken van instituten als het Internationale Monetaire Fonds, strakkere regulering en het vinden van een manier om crediteuren op te laten draaien voor door hen verstrekte probleemleningen en verkeerde investeringsbeslissingen.

Tot nu hebben andere G7-landen lauw gereageerd op de Amerikaanse oproep tot een aparte ontmoeting over Azië. De meeste landen houden het standpunt dat het onderwerp ook kan worden behandeld tijdens de reguliere ontmoeting van ministers van financiën van de G7. Die vindt volgende maand plaats in Groot-Brittannië. (Reuters)