VVD speelt sleutelrol; Duidelijkheid lot Ouwerkerk blijft nog uit

GRONINGEN, 22 JAN. De gemeenteraad van Groningen heeft gisteravond nog geen duidelijkheid verschaft over het politieke lot van burgemeester H. Ouwerkerk. Bij een debat in de raadscommissie veiligheid bleek gisteren dat volgende week het oordeel van de VVD doorslaggevend wordt.

De gemeenteraad had gisteren zware kritiek op het handelen van Ouwerkerk tijdens de rellen in de Oosterparkwijk in de avond en nacht van 30 op 31 december. Burgemeester Ouwerkerk ondernam geen actie na een alarmerend telefoontje van de officier van dienst van de politie. De gemeenteraadvond dit onbegrijpelijk. Het feit dat het nodig was de ME in te zetten, had bij Ouwerkerk de noodklok moeten doen luiden, aldus de gemeenteraad. De rellen waren samen met een kritisch rapport over politie en justitie in Groningen eerder aanleiding voor korpschef J. Veenstra af te treden.

GroenLinks kondigde aan bij de raadsvergadering van 28 januari een motie van wantrouwen tegen Ouwerkerk in te dienen. Het GPV en de SP verklaarden deze te zullen steunen. De collegepartijen PvdA en CDA zullen wel hun vertrouwen in de burgemeester uitspreken. D66 en VVD lieten dit nog in het midden. Vooral de VVD hield na een betoog van Ouwerkerk de scherpe kritiek staande.

Ouwerkerk herhaalde alleen verder te kunnen functioneren als de gemeenteraad in ruime meerderheid zijn vertrouwen uitspreekt. Aan de steun van de collegepartijen (PvdA, D66, CDA) heeft hij daarom niet voldoende. Deze hebben 21 van de 39 zetels. Nu van de twee grote oppositiepartijen GroenLinks (6 zetels) een negatief oordeel heeft uitgesproken, komt het op de VVD (6 zetels) aan.

“Een beoordelingsfout met grote gevolgen”, zei Ouwerkerk over zijn reactie na het telefoontje over de rellen. “Ik was op op dat moment aan het werk aan mijn nieuwjaarstoespraak, wat boze tongen ook mogen beweren. Maar ik had naar het bureau moeten gaan om de touwtjes in handen te nemen. Ik had het zekere voor het onzekere moeten nemen.”

Hij zei dat ten onrechte de indruk was gewekt dat hij na de rellen zijn straatje had geprobeerd schoon te vegen door afstand te nemen van het falende optreden van de politie. “De fouten die de politie heeft gemaakt zijn, zijn ook mijn fouten.” Hij sprak van een van de donkerste periodes van Groningen in de laatste jaren.

Ouwerkerk kreeg gistermiddag steun uit de Oosterparkwijk. Voorzitter A. Tak van de bewonerscommissie zei voor TV Noord dat Ouwerkerk wat haar betreft kan blijven, omdat hij zich na de rellen voldoende voor de wijk heeft ingezet.