Voorkeur; Theater

DE WERELDVERBETERAAR Peter De Graef is in dit stuk van Thomas Bernhard een afzichtelijke man van wie we toch gaan houden. Met buitenproportioneel verbaal geweld verzet de man zich tegen zijn fysieke onttakeling en tegen de vrouw die hij nodig heeft: dat is lachwekkend en prachtig. Het groteske schaduwspel op het knalgele achterdoek (regie: Dirk Tanghe) zorgt voor een spookachtige sfeer. 23 jan Den Bosch Theater a/d Parade, 25 jan Amsterdam Stadsschouwburg, 27 jan Nijmegen Stadsschouwburg, 28 jan Alkmaar De Vest.

GRAS Productie van De Engelenbak, theater van en voor amateurs, geschreven en geregisseerd door Esgo Heil. Familiekroniek over moderne familie-Doorsnee met moderne problemen, op fragmentarische en eigenzinnige wijze geënsceneerd. Na wat moeizaam begin, aanstekelijke voorstelling van enthousiaste spelers. T/m 29 jan Amsterdam De Engelenbak.

NA DE REGEN Wonderlijke komedie van de in eigen contreien zeer beroemde Catalaanse toneelschrijver Sergi Belbel. Door rookverbod tot elkaar veroordeelde stakkers etaleren hun neuroses op het dak van een welgeteld 49 verdiepingen hoog kantoorgebouw. Frans Strijards krijgt volop kans zijn voorkeur voor frenetieke mise-en-scène en speelstijl bot te vieren: actrice Debbie Korper spant wat dat betreft de kroon. Zij alleen al maakt de voorstelling de moeite van het bezoeken waard. 23 jan Leiden Leidse Schouwburg, 24 jan Delft Theater De Veste, 25 jan Utrecht Stadsschouwburg, 29 jan Haarlem Toneelschuur.

HET CRYPTOGRAM Toneelstuk waarin David Mamet ons laat kijken door de ogen van een kind is precies wat titel belooft: denksport. Het is dus hard werken maar de enscenering van Peter de Baan bij het RO Theater maakt dat wel een genoegen. Prachtige rol van Geert de Jong, wiens glanzende tranen ontroeren. 23 en 24 jan Rotterdam RO Theater.

DE KUS VAN DE SPINVROUW Bij Het Zuidelijk Toneel regisseert Dora van der Groen Johan van Assche en Steven van Watermeulen: twee prachtige acteurs in een stuk van Manuel Puig. Valentín en Molina, de een marxist, de ander mietje, lijken niet bij elkaar te passen, maar in de gevangeniscel die zij moeten delen overwint de tederheid. 22 en 23 jan Utrecht, Stadsschouwburg; 24 jan Bergen op Zoom, De Maagd; 27 jan Middelburg, Stadsschouwburg; 29 jan Nijmegen, Stadsschouwburg.

KUNST Theater Teneeter speelt werk van de Frans-Iraanse schrijfster Yazmina Reza. Een krachtige voorstelling waarin drie vrienden elkaar naar het leven staan, louter en alleen omdat een van hen een compleet wit schilderij heeft gekocht. De drie acteurs in de regie van Matthijs Rümke zijn ongemeen aan elkaar gewaagd. 23 jan Zevenaar Theater Bommersheuf, 24 jan Nijmegen Het Badhuis.

EN VERDER 'T gelag Met de maskers uit een feestartikelenwinkel haalt poppenspeler Fred Delfgaauw herinneringen op aan een pijnlijk verleden. 24 jan Zwolle Odeon, 25 jan Eindhoven Stadsschouwburg, 28 jan Tiel Agnietenhof; Alles mag Parodistische scènes door de excellente acteurs George van Houts en Tom de Ket. 23 jan Zwijndrecht De Uitstek, 24 jan Leiden Schouwburg, 28 jan Gouda Schouwburg; Sop Rake persiflages en spitse observaties in het debuut van de cabaretière Sanne Wallis de Vries. 23 jan Zwolle Papenstraattheater, 24 jan Gemert De Eendracht, 27 jan Franeker De Koornbeurs; Mannen van de wereld Verrassend cabaret met gehaaide grappen en treffende persiflages, door Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. 24 jan Drachten De Lawei, 27 jan Gorinchem De Nieuwe Doelen, 29 jan Kampen Stadsgehoorzaal; Best of five Vocaal kunst- en vliegwerk in verrassende ensceneringen door de theaterzanggroep Montezuma's Revenge. 23 jan Baarn De Speeldoos, 24 jan Musis Sacrum Arnhem, 28 jan De Oranjerie Roermond; Erik Brey Enthousiast muzikaal entertainment in de eerste solo van de Purper-oprichter. 28 jan Heemstede Het Oude Slot.