Voorkeur; Muziek

NELLY MIRICIOIU De sopraan Nelly Miricioiu, jarenlang in het Amsterdamse Concertgebouw de gevierde operaster van de Matinee op de Vrije Zaterdag, geeft 28 jan 20u15 in het Utrechtse muziekcentrum Vredenburg met pianist David Harper een recital met liederen van o.a. Rodrigo, Donizetti, Bellini, Puccini, Boito en Verdi.

LOUIS ANDRIESSEN Rond de première van de Louis Andriessen-film van Frank Scheffer wordt ook veel muziek van Andriessen gespeeld. Hoketus: 28 jan 20u15 Concertgebouw Amsterdam door het Asko Ensemble; Trilogie van de Laatste Dag: 31 jan 15u Concertgebouw door Asko Ensemble, Schönberg Ensemble, Ned. Kamerkoor en Zaans Jongenskoor Waterland olv Reinbert de Leeuw. De Tijd: 15 febr 14u15 De Doelen Rotterdam door Rotterdams Conservatorium Orkest.

MOZART EN SALIERI Het Radio Filharmonisch Orkest en het Ned. Theaterkoor geven olv Alexander Lazarjev op 24 jan 20u15 in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg en 25 jan 20u15 in het A'damse Concertgebouw uitvoeringen van de suite Raymonda van Glazoenov en de kameropera Mozart en Salieri naar de novelle van Poesjkin. Solisten: de tenor Viktor Lutsiuk en de bas Sergei Alexashkin.

CLAUS PETER FLOR Dirigent Claus Peter Flor dirigeert 23 en 24 jan 20u15 in de Haagse Dr. Anton Philipszaal het Residentie Orkest in muziek van Schubert en Zemlinsky mmv Sylvia Greenberg, sopraan. Vervolgens dirigeert Flor bij het R'dams Philharmonisch Orkest muziek van Haydn, Weber en Martin. 30 jan 20u15 en 1 febr 14u15 De Doelen Rotterdam; 31 jan 20u15 Concertgebouw Amsterdam.

BIK BENT BRAAM Boy Edgarprijswinnaar Michiel Braam maakt een feest-toernee met zijn grote formatie. 23 jan Paradox, Tilburg, 24 jan Concertgebouw Haarlem, 25 jan Brouwershoeck Leeuwarden, 30 jan Musis Sacrem Arnhem, 31 jan BIMhuis Amsterdam.

I COMPANI 'Billenmuziek', moet naar I Compani o.l.v. saxofonist Bo van de Graaf. 23 jan Theater Bis Den Bosch, 31 jan De Verbeelding Purmerend.

OLETA ADAMS Geïntroduceerd door Tears For Fears, maar tegenwoordig beperkt Oleta Adams zich tot vrome en smetteloze gospel: 'Wash, oh God, our sons and daughters.' 22 jan Philips, Eindhoven, 23 Concertgebouw, Haarlem, 24 Oosterpoort, Groningen, 26 Muziekcentrum, Enschede, tournee t/m 8 febr.

DEFTONES Het nieuwe, ongeschoren gezicht van de hardrock. 23 jan Paradiso, Amsterdam, 24 jan Nighttown, Rotterdam.

PETER HAMMILL De Jerry Lee Lewis van de symfonische rock. 23 jan O42, Nijmegen, 24 jan Romein, Leeuwarden, 25 jan Melkweg, Amsterdam, 26 jan Philips, Eindhoven, 28 jan Tivoli, Utrecht.