Voorkeur; Galerie

ARTIS De tentoonstelling 'Same player shoots again' in kunstcentrum Artis is opgezet als een flipperkast, met obstakels, bumpers, acceleratoren en rustplekken. De toeschouwer wordt als een flipperbal door de ruimte geleid en ontmoet daar de video's, foto's, tekeningen en installaties van Tariq Alvi, Peter Stel, Thomas Buxó, Pascale Gatzen, Bob Gramsma en Dominique Lämmli. T/m 2 febr do t/m zo 13-17u, Boschveldweg 471, Den Bosch.

AKINCI In de voorruimte van galerie Akinci is een tentoonstelling ingericht met video's en computeranimaties van Kirsten Geisler, Nynke Deinema, Vahap Avshar en Lexy Funk. Een portret van een kale vrouw dat aan de muur hangt, blijkt bij nadere beschouwing een bewegend beeld op een lcd-scherm te zijn, net als de foto's van ogen, monden en neuzen die plotseling in beweging komen. T/m 31 jan. Di. t/m za. 13-18u. Lijnbaansgracht 317, Amsterdam.

PHOEBUS Sinds enkele jaren schildert Loréne Bourguignon uitsluitend zelfportretten. Foto's die zij met een polaroidcamera van zichzelf maakt, worden later op doek nageschilderd. Het zijn vaak bewogen, onscherpe portretten, geschilderd in een stijl die doet denken aan het werk van de Duitse schilder Gerhard Richter. In dezelfde periode is ook werk van Gilbert van Drunen te zien. T/m 7 febr wo t/m zo 13-17u, Eendrachtsweg 61, Rotterdam.

PAVILJOENS Gastcurator Esther Agricola vroeg voor de tentoonstelling 'Constructen, ontwerpen voor stad en land' aan zes kunstenaars een stedebouwkundig ontwerp te maken over de eigenschappen van Almere. T/m 22 maart zijn de ontwerpen - waarin beeldende kunst en architectuur vaak samengaan - van Ilona Lénard, Kas Oosterhuis, Sandra Derks, Atelier van Lieshout, Raoul Bunschoten en David Veldhoen in het Almeers Centrum voor Hedendaagse Kunst De Paviljoens te bekijken. Op 22 maart vindt onder leiding van Jan van Grunsven een discussie plaats over de openbare ruimte. Di t/m zo 12-17u, Odeonsraat 5, Almere.

EN VERDER Schilderijen van Jan Roeland t/m 14 febr bij Galerie Espace, Keizersgracht 548, Amsterdam; Nieuw werk van Marlene Dumas t/m 14 febr bij Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam; Hans van Bentum exposeert t/m 18 febr in de achterruimte van Loerakker Galerie, Keizersgracht 380, Amsterdam. In de voorruimte is in dezelfde periode werk te zien van Ed Gebski, Michel Scholten, Danne van Schoonhoven en Paul Nassenstein; Foto's van Oscar Lourens t/m 3 febr bij De Kamer, Zonnehof 5a, Amersfoort; Tekeningen van Marianne Dekker t/m 13 febr in Galerie Artimediair, Prinsegracht 10, Den Haag; Schilderijen en tekeningen van Henk Speth t/m 1 febr bij Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag.