Vernielingen in rechtbank; Vrijspraak in Drome-zaak leidt tot woede

ALKMAAR, 22 JAN. De vrijspraak wegens gebrek aan bewijs van de 23-jarige van moord verdachte Amsterdammer C.T. heeft gistermiddag in de rechtbank van Alkmaar geleid tot een woede-uitbarsting op de publieke tribune bij de nabestaanden van het slachtoffer.

T. werd verdacht van de moord op E. Kocer (40), portier van discotheek The Drome in Heerhugowaard. Tegen hem was levenslange gevangenisstraf geëist.

Bij de schietpartij in Heerhugowaard op 23 februari vorig jaar werd ook de broer van T. gedood en raakten zeven mensen gewond. Volgens justitie kregen T., zijn broer en enkele vrienden die avond met andere jongens ruzie om meisjes.

De Turkse portier probeerde het opstootje te sussen. In de consternatie die toen ontstond, werd hij van achteren in zijn rug en hoofd geschoten. Officier van justitie H. Dankmeijer sprak van een “lafhartige, standrechtelijke executie”. Hij overweegt in hoger beroep te gaan tegen de vrijspraak.

Volgens de rechtbank heeft geen van de getuigen T. herkend als de schutter. “In de hectische situatie was niet te achterhalen wie de portier uiteindelijk heeft doodgeschoten”, zo staat in het vonnis.

Direct na de uitspraak konden familieleden van de Turkse portier hun emoties niet in bedwang houden. Enkelen van hen schopten tegen de ruiten van de tribune. De parketpolitie voerde hen af. Op weg naar buiten sneuvelden toch nog enkele dikke glazen wanden op de ballustrade van de Alkmaarse rechtbank. Een familielid van Kocer kreeg op de parkeerplaats bij het rechtbankgebouw een hartaanval en moest ter plekke worden gereanimeerd.

De vrijgesproken Amsterdammer komt overigens niet op vrije voeten. De rechtbank veroordeelde T. wel tot vier jaar cel voor een schietpartij in een Amsterdamse koffieshop in januari 1995. Daarbij raakten twee mensen gewond.

De rechter achtte doodslag op de broer van T. wel bewezen. De 26-jarige M.C. uit Hoorn kreeg daarvoor vijf jaar gevangenisstraf. Tegen hem was zeven jaar geëist. De 21-jarige O. el B., een vriend van de hoofdverdachte in de Drome-zaak, kreeg twaalf maanden cel waarvan zes voorwaardelijk wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.