Vaticaan kapittelt Duitse kerk

FRANKFURT, 22 JAN. Rooms-katholieke priesters in Duitsland blijven betrokken bij het raadgeven van vrouwen die een abortus wensen. Het Vaticaan heeft de Duitse bisschoppen onder druk gezet daarmee te stoppen. Vrouwen kunnen in Duitsland alleen in aanmerking komen voor een abortus als ze een certificaat kunnen overleggen waaruit blijkt dat ze een gesprek hebben gehad met een geestelijk adviseur en op de hoogte zijn van alternatieven voor een abortus. Het Vaticaan vindt dat het verstrekken van certificaten aan vrouwen die een abortus willen impliciet leidt tot de acceptatie ervan.

De bisschoppen stellen daar tegenover dat door de gesprekken met priesters veel vrouwen uiteindelijk besluiten af te zien van de abortus. Volgende week komt het Vaticaan naar verwachting met een brief waarin wordt opgeroepen om de bestaande raadgevingspraktijk te staken. Enkele Duitse bisdommen hebben al laten weten zich daar niets van aan te zullen trekken. (AP)