Unilever vermeldt op etiket genmodificatie

ROTTERDAM, 22 JAN. Unilever gaat op de etiketten van voedingsmiddelen vermelden of in de producten genetisch gemanipuleerde soja of mais is verwerkt. Het bedrijf loopt daarmee vooruit op Europese regelgeving, waar de lidstaten van de Europese Unie het onlangs overigens nog niet eens konden worden. “Maar dat is slechts een kwestie van tijd”, aldus een woordvoerder van Unilever.

Het concern volgt de voorstellen van de Europese vereniging van voedingsmiddelen- en drankenproducenten (CIAA), die voorschrijven dat genetische modificatie op het etiket wordt vermeld als dat aantoonbaar is aan de hand van eiwitten. Met deze methode zouden niet alle producten met gemanipuleerde soja als zodanig aangemerkt worden. De Europese Commissie had daarom voorgesteld producten te etiketteren op grond van een DNA-test, die wel alle genetisch gemodificeerde soja traceert. Dit plan kreeg geen steun van een meerderheid van de Europese lidstaten. De Europese Commissie komt binnenkort met een nieuw voorstel.

Unilever wil daar niet op wachten en gaat op de etiketten van voedingsmiddelen de tekst 'geproduceerd met behulp van genetisch gemanipuleerde soja' zetten. In Nederland staat het, op basis van afspraken tussen voedingsmiddelenproducenten, overheid en consumentenorganisaties, al sinds april vorig jaar op Unilever-etiketten als 'moderne biotechnologie' is toegepast. Dat heeft niet geleid tot minder afzet van deze producten, waaronder enkele soepen van Unox en snacks van Mora. “De Nederlandse consument maakt het niks uit of er gemanipuleerde soja in zijn voeding zit”, aldus Unilever. Dat ligt anders in Duitsland. Daar was de weerstand tegen genetisch gemodificeerde ingrediënten zo groot, dat Unilever heeft besloten helemaal geen gemanipuleerde soja of mais meer te gebruiken.