Uitleveringsverzoek plaatst Arubaans hof voor dilemma

Het gerechtshof op Aruba staat voor de vraag of vijf Arubanen die worden verdacht van het witwassen van drugsgelden, kunnen worden uitgewezen naar de VS. Een gevoelige kwestie.

ORANJESTAD, 22 JAN. Als Adri de Palm het over de Verenigde Staten heeft, wijst hij met zijn hoofd naar achteren. Daar, over de spetterblauwe oceaan, ligt Amerika. En daar “zijn ze met vieze spelletjes bezig. Justitie dreigt onze mensen in de leeuwenkuil te gooien, waar ze uit elkaar worden gescheurd”.

De Palm is geen man van kleine woorden. Hij is waarnemend directeur van de Directie openbaar personenvervoer op Aruba en actief politicus bij de OLA (Organisacion Liberal Arubano), maar nu vooral actievoerder. Hij heeft naar eigen zeggen sinds het weekeinde duizend handtekeningen verzameld onder een petitie met de aanhef Aruba No na Extradicion.

Als gevolg van recente wetswijzigingen dreigen nu voor het eerst in de geschiedenis Arubaanse rijksgenoten te kunnen worden uitgeleverd. Op verzoek van de VS probeert de Arubaanse procureur-generaal T. van Daalen sinds gisteren het gerechtshof van de Antillen en Aruba ervan te overtuigen dat uitlevering van vijf Arubaanse zakenlieden toelaatbaar is.

“Het mag niet zo zijn dat Arubanen zo maar in het vliegtuig worden gestopt en foetsjie naar Amerika moeten”, foetert De Palm. Maar niet alleen nationale sentimenten inspireren het verzet. De Amerikanen vragen uitlevering van invloedrijke en belangrijke zakenlieden, grote werkgevers van Aruba. “Het is net zoiets als de VS die aan Nederland vragen Joep van den Nieuwenhuyzen, Frits Philips, Freddy Heineken en twee leden van de familie Heijn uit te leveren wegens drugshandel. Zoiets ligt hier nogal gevoelig”, zegt een Nederlandse werknemer van het Arubaanse openbaar ministerie.

Volgens de Aktes van Inbeschuldigingstelling die de Amerikanen hebben ingediend, hebben de gezochte Arubanen zich schuldig gemaakt aan omvangrijke strafbare feiten. Twee neven van de in politiek, zaken, media, bank- en verzekeringswezen oppermachtige familie Mansur, Alex jr. en Eric, worden ervan verdacht voor een Colombiaans drugskartel uit Barranquilla veertig miljoen dollar te hebben witgewassen. Ze moeten terechtstaan in Porto Rico.

Maar die feiten verbleken weer bij de verdenkingen die er zijn ten aanzien van de Arubaan Randolph Damianus Habibe (52). Omdat wordt gevreesd dat hij zal vluchten zit hij in ieder geval vast tot een definitief besluit is gevallen.

Een en al dienstbaarheid uitstralend betrad Habibe gistermiddag de rechtszaal waar de drie raadsheren achter een tafel met biljartlaken zitten.

Habibe leidt “een van 's werelds grootste drugskartels”, aldus aanklager David Troyer in Florida. Als leider van het La Costa Kartel heeft hij in vijftien jaar de astronomische hoeveelheid van 80.000 kilo cocaïne en 250.000 pond marihuana via Colombia naar de VS gesmokkeld. De Amerikaanse justitie wil hem aanslaan voor het witwassen van 800 miljoen dollar.

Het hof beslist naar alle waarschijnlijkheid volgende maand of dat mogelijk is.